Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragen in Tweede Kamer over crisis bij omroep L1

Geplaatst opdonderdag 4 februari 2021 - 15:06

SP-kamerlid Peter Kwint heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over de crisis bij regionale omroep L1.

Kwint vindt dat minister Arie Slob van Media desnoods zelf moet ingrijpen om te voorkomen dat er verborgen camera’s op de redactievloer komen te hangen bij L1 of dat e-mails van medewerkers door de bestuurder-directeur kunnen worden gelezen.

Geen goed werkgeverschap
Directeur-bestuurder Peter Elbers wil die mogelijkheid creëren en er gebruik van maken als daar zwaarwegende redenen voor zijn. In zijn voorstel staat dat hij zelf mag bepalen wat die zwaarwegende redenen zijn. Volgens SP-kamerlid Kwint overschrijdt hij daarmee ver 'de grenzen van goed werkgeverschap en een veilige journalistieke omgeving'. Hij wil dat de minister onderzoek laat doen naar deze gang van zaken. En eventueel dus tussenbeide komt. Het personeel van L1 schreef onlangs een brandbrief aan de Raad van Commissarissen waarin staat dat de omroep in grote nood verkeert.

Lees ook: Brandbrief L1-personeel aan commissarissen

Peter Elbers L1-directeur_HD
L1-directeur Peter Elbers.
Foto: Camiel Schnackers / L1

Diepe crisis bij omroep
"De autoritaire wijze van leiding geven van directeur-bestuurder Peter Elbers leidt tot een onhoudbare situatie op de werkvloer", aldus de brief. "Hij heeft wantrouwen in mensen als uitgangspunt en dat bederft het dagelijkse werkklimaat", zo staat er verder. Bij dat laatste punt wordt onder meer verwezen naar het plan voor verborgen camera’s op de redactie en het lezen van emails van medewerkers in bijzondere omstandigheden. Daarnaast hebben zich verschillende medewerkers ziek gemeld door een conflict over de stijl van leiding geven van Elbers, onder wie twee managers.

Lees ook: Crisis bij L1: weer werkonderbreking

Het personeel van L1 heeft woensdag en donderdag een werkonderbreking gehouden. Eerder stelde GroenLinks in het Limburgs Parlement al vragen over het conflict bij L1. De werknemers eisen dat de Raad van Commissarissen van de omroep voor 15 februari met een oplossing komt voor de crisis. De RvC heeft woensdagavond een vragenlijst gekregen van het personeel, maar heeft daar nog niet op gereageerd. De RvC van L1 bestaat uit Raoul Willms van APG, Hans Coppus van OML en CDA-Statenlid Mirjam Depondt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen