De dood van de 35-jarige Macedoniër bij diens aanhouding zorgt voor veel vragen. Mogen burgers de politie assisteren bij een arrestatie? Was er sprake van een nekklem?
De politie mag bij een aanhouding van een persoon hulp van omstanders accepteren, maar blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de arrestatie. Dat stelt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam naar aanleiding van het overlijden van een 35-jarige Macedoniër in Maastricht dinsdag.
Lees ook: Man overleden na aanhouding in winkelcentrum
Politie heeft de leiding
"Het is een aanhouding waarbij de politie de leiding heeft. Als burgers dingen doen waarvan de politieman weet dat dit gevaarlijk is, moet hij ingrijpen. De agenten zijn verantwoordelijk, zij zijn de experts op dat moment", aldus Timmer.
Worstelpartij
De man overleed na een worstelpartij die ontstond bij diens aanhouding in winkelcentrum Brusselse Poort. De politieagent en de marechaussee ter plekke kregen de man niet onder controle en kregen hulp van diverse omstanders en een agent van de parketpolitie in burger die toevallig aanwezig was. Het resulteerde in een massale schermutseling waarbij de man blauw aanliep en uiteindelijk overleed.
Verwurging
Volgens politiechef Gery Veldhuis is er "mogelijk sprake van verwurging". De agenten en marechaussee ontkennen dat ze een zogeheten nekklem hebben toegepast.
Lees ook: 'Overleden arrestant had psychische problemen'
Onderzoek
Volgens Jaap Timmer is het belangrijk om niet te snel conclusies te trekken in deze zaak; eerst moeten er meer feiten op tafel komen in het onderzoek dat de Rijksrecherche doet. Zo is hij benieuwd naar de resultaten van het onderzoek op het lichaam, die uitsluitsel kan geven over de doodsoorzaak. "Ik heb de neiging om eerst de onderzoeksresultaten af te wachten."
Gezondheid
Volgens Timmer komt het een of twee keer per jaar voor dat iemand overlijdt tijdens of na een politieoptreden. "En vaak blijkt achteraf dat er lichamelijk al iets mis was met het slachtoffer." Hartproblemen kunnen een rol spelen, overgewicht, psychische stoornissen of druggebruik. Zo kan er sprake zijn van een zogeheten cocaïnedelier, een combinatie van agressief en verward gedrag na cocaïnegebruik waarbij arrestanten plotseling in elkaar zakken en soms overlijden. „Dat deze man 35 jaar oud is, zegt niets over zijn lichamelijke gezondheid.”
Timmer noemt de Maastrichtse zaak "vrij uitzonderlijk." Het komt zelden voor dat iemand overlijdt bij een aanhouding waarbij burgers betrokken zijn.
Lees hier alles over de fatale arrestatie in winkelcentrum Brusselse Poort.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.