Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragen rond fatale arrestatie in winkelcentrum Maastricht

Geplaatst opdonderdag 22 december 2016 - 6:23

De dood van de 35-jarige Macedoniër bij diens aanhouding zorgt voor veel vragen. Mogen burgers de politie assisteren bij een arrestatie? Was er sprake van een nekklem?

De politie mag bij een aanhouding van een persoon hulp van omstanders accepteren, maar blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de arrestatie. Dat stelt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam naar aanleiding van het overlijden van een 35-jarige Macedoniër in Maastricht dinsdag.

Lees ook: Man overleden na aanhouding in winkelcentrum

Politie heeft de leiding
"Het is een aanhouding waarbij de politie de leiding heeft. Als burgers dingen doen waarvan de politieman weet dat dit gevaarlijk is, moet hij ingrijpen. De agenten zijn verantwoordelijk, zij zijn de experts op dat moment", aldus Timmer.

Worstelpartij
De man overleed na een worstelpartij die ontstond bij diens aanhouding in winkelcentrum Brusselse Poort. De politieagent en de marechaussee ter plekke kregen de man niet onder controle en kregen hulp van diverse omstanders en een agent van de parketpolitie in burger die toevallig aanwezig was. Het resulteerde in een massale schermutseling waarbij de man blauw aanliep en uiteindelijk overleed.

Verwurging
Volgens politiechef Gery Veldhuis is er "mogelijk sprake van verwurging". De agenten en marechaussee ontkennen dat ze een zogeheten nekklem hebben toegepast.

Lees ook: 'Overleden arrestant had psychische problemen'

Onderzoek
Volgens Jaap Timmer is het belangrijk om niet te snel conclusies te trekken in deze zaak; eerst moeten er meer feiten op tafel komen in het onderzoek dat de Rijksrecherche doet. Zo is hij benieuwd naar de resultaten van het onderzoek op het lichaam, die uitsluitsel kan geven over de doodsoorzaak. "Ik heb de neiging om eerst de onderzoeksresultaten af te wachten."

Gezondheid
Volgens Timmer komt het een of twee keer per jaar voor dat iemand overlijdt tijdens of na een politieoptreden. "En vaak blijkt achteraf dat er lichamelijk al iets mis was met het slachtoffer." Hartproblemen kunnen een rol spelen, overgewicht, psychische stoornissen of druggebruik. Zo kan er sprake zijn van een zogeheten cocaïnedelier, een combinatie van agressief en verward gedrag na cocaïnegebruik waarbij arrestanten plotseling in elkaar zakken en soms overlijden. „Dat deze man 35 jaar oud is, zegt niets over zijn lichamelijke gezondheid.”

Timmer noemt de Maastrichtse zaak "vrij uitzonderlijk." Het komt zelden voor dat iemand overlijdt bij een aanhouding waarbij burgers betrokken zijn.

Lees hier alles over de fatale arrestatie in winkelcentrum Brusselse Poort.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Overleden arrestant had psychische problemen'
Rijksrecherche zoekt getuigen fatale arrestatie
'Getuigen moesten beelden fatale arrestatie wissen'
OM: beelden fatale arrestatie gewist vanwege privacy
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen