Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragen over grote hoeveelheid tijgermuggen Sittard

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 16:25

De lokale partij GOB in Sittard-Geleen wil dat de grootschalige aanwezigheid van de Aziatische tijgermug in de Sittardse wijk Overhoven op de politieke agenda van de gemeente komt te staan.

In een brief vraagt de partij aan het gemeentebestuur of dat is geïnformeerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) over de vondst van 373 exemplaren van de ongewenste exoot in Sittard.

Herkomst en informatie
Ook wil GOB weten of de gemeente al weet of er een verband is met importeurs in de omgeving van de vindplaats of misschien wel een verband met de twee beken die door Overhoven stromen: de Geleenbeek en de Keutelbeek.

Verder wil de lokale partij weten of de gemeente wijkbewoners gaat informeren of eventuele onrust gaat wegnemen. En of de wijkbewoners via de gemeente bijvoorbeeld muggenvallen of lokdozen kunnen krijgen om de beestjes te kunnen bestrijden. GOB vraagt zich ook af of de mug ook nog in andere Sittardse wijken zijn waargenomen.

Exacte vindplaats
Het Platform Stop Invasieve Exoten trok woensdag aan de bel over de opvallende hoeveelheid Aziatische tijgermuggen in Sittard. De stichting heeft er grote problemen mee dat de NVWA de exacte vindplaats van de dieren niet bekendmaakt. Volgens een uitspraak van de Raad van State zou dat namelijk wel moeten. In elk geval als het om bedrijven gaat. In het geval van een woonwijk moeten de coördinaten van de vindplaats minus de laatste twee cijfers bekend worden gemaakt, zodat voor de omwonenden een zo nauwkeurig mogelijk gebied wordt afgebakend zonder de privacy van mensen aan te tasten. Toch vermeldt de NVWA op haar site alleen 'Overhoven' en niet de precieze plek in die wijk.

Grootste populatie
De vorig jaar september ontdekte Sittardse populatie is de grootste die ooit in Nederland geteld is volgens de gegevens van de NVWA. Wel was er twee jaar geleden in Valkenburg een bijna even grote populatie (350 muggen), maar na verdelging zijn daar vorig jaar nog maar 20 exemplaren geteld. De op een na grootste populatie Aziatische tijgermuggen werd vorig jaar in het Brabantse buurtschap en de grensovergang Hazeldonk geteld. Maar de 112 exemplaren daar vormen nog niet een derde van de Sittardse populatie van 373.

Lees ook: Vorig jaar 350 tijgermuggen in Valkenburg

Bestrijding
De Aziatische tijgermug wordt actief bestreden in Nederland. Het beestje komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar door mee te liften met transporten van bamboe of tweedehands autobanden heeft het zich al in een groot deel van de wereld weten te vestigen. De mug steekt vooral overdag en als je gestoken wordt, weet je dat snel omdat het pijn doet. In Azië verspreidt het beestje nare ziektes, zoals de virusinfectie chikungunya, knokkelkoorts (dengue) en mogelijk de zikakoorts. Maar het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt de kans op verspreiding van die ziektes door de Aziatische tijgermug in ons land op dit moment te verwaarlozen.

Herkenning
De Aziatische tijgermug is eraan te herkennen dat hij vrij klein is in vergelijking met andere muggen, duidelijk zwart-wit van kleur is en zwart-wit gestreepte pootjes heeft, waarvan de achterpootjes een wit uiteinde hebben. Wie denkt dat hij een Aziatische tijgermug heeft gezien, kan dat melden bij de NVWA.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen