Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragen aan GS over hoogwatermaatregelen

Geplaatst opzaterdag 17 augustus 2019 - 10:55

Statenleden Johan Geraats (CDA) en Thea Jetten (Groenlinks) stellen vragen aan de Gedeputeerde Staten over hoogwatermaatregelen.

Een van die maatregelen betreft de Lob van Gennep, een retentiegebied. Dit gebied rondom Gennep met vijf dorpen kan bij extreem hoogwater onder water gezet worden. Over dit soort projecten heerst veel onrust en wantrouwen onder bewoners, bedrijven en boeren, volgens de twee statenleden.

Aangescherpt
De dijken die deze dorpen tegen de Maas beschermen worden verhoogd. Dit komt doordat 'de norm voor droge voeten verder is aangescherpt van een keer in de 250 jaar overstromen naar een keer in de 300 jaar', zo is te lezen in de brief. Ook is hiervoor meer retentiegebied nodig. Daarover bestaat veel onbegrip en weinig steun bij de bewoners.

Schade
De statenleden benadrukken dat de gevolgen voor de 7000 bewoners van de Lob van Gennep groot zouden zijn, net als voor de bedrijven en de landbouwgrond. Het onder water zetten van het gebied zou voor 'gigantische financiële schade' zorgen.

Overloopgebied
Ook zeggen Geraats en Jetten dat Limburg wordt gebruikt als overloopgebied voor andere steden, zoals Den Bosch, Dordrecht en Rotterdam. 'De Lob van Gennep en alle andere maatregelen langs de Maas nemen een maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich voor miljoenen inwoners in het westen.'

Klimaatverandering
Daarnaast vinden ze dat er rekening moet worden gehouden met de effecten van klimaatverandering. 'Alle plannen zijn gebaseerd op een teveel aan water, terwijl we nu al jaren een tekort aan water hebben.' Daarover willen ze van het College weten of het de projecten wil heroverwegen.

Draagvlak
Naar aanleiding van deze ontwikkelingen stellen de twee politici vragen aan de Gedeputeerde Staten. Zo willen ze weten of het College zich ervan bewust is dat er weinig draagvlak is voor de maatregelen en dat dit wel nodig is voor zulke projecten. Ook willen ze weten hoever de besluitvorming gevorderd is en of het project stilgezet kan worden. Ten slotte willen ze weten of het College bij het Rijk wil vragen voor een volledige schadevergoeding in geval van het onder water zetten van het gebied.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen