Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrachtvervoer vliegveld MAA daalt bijna 10 procent

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 6:00

Op het vliegveld van Maastricht is in april 10.200 ton vracht afgehandeld. Dat is 9,5 procent minder dan in april vorig jaar. Toen werd er op Beek 11.200 ton vracht vervoerd.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de luchthaven hard is getroffen door de coronacrisis. Vooral de vracht binnen Europa sterk is sterk gedaald. In april 2019 werd vanuit Maastricht 4.900 ton vervoerd binnen Europa. Dat is nu gehalveerd. De meeste goederen gaan nu vanuit Maastricht naar Azië en de Verenigde Staten. Luchtvracht is de belangrijkste bron van inkomsten voor de luchthaven.

Lees ook: Onderzoek: Vrachtverkeer MAA zorgt voor ruim 2800 banen

Schiphol
Op Maastricht Aachen Airport wordt zo’n 10 procent van de luchtvracht in Nederland afgehandeld. De overige 90 procent gaat naar Schiphol. De nationale luchthaven in Amsterdam zag het vrachtvolume zelfs nog harder dalen dan Maastricht. Van 126.700 ton naar 93.300 ton. Dat is een daling van ruim 26 procent procent. Die sterkere daling komt onder andere door de forse daling van het aantal passagiersvliegtuigen op Schiphol. Die nemen normaal ook veel vracht mee.

Passagiers
Het passagiersvervoer van en naar de Nederlandse luchthavens is nog sterker afgenomen. Vorige maand reisden bijna 134.000 passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens. Dat is 98 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die passagiers vertrokken of landden op Schiphol of Eindhoven.

Stilgevallen
Het passagiersvervoer op MAA is helemaal stilgevallen. De vliegmaatschappijen Ryanair en Corendon schrapten al in maart alle vluchten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Eind juni wil Corendon weer gaan vliegen vanaf Maastricht Aachen Airport.

Lees ook: Geen passagiersvluchten: terminal MAA dicht

Bezettingsgraad
Vanwege het coronavirus hebben veel landen in maart beperkende maatregelen voor de luchtvaart afgekondigd. Het totaal aantal vluchten in Nederland daalde hierdoor in april 2020 in Nederland met ruim 90 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 4.800 vluchten. Het aantal passagiers op die vluchten liep ook hard terug. Vorig jaar was de bezettingsgraad 82 procent. Nu zijn van de 100 stoelen maar 29 bezet.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen