Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrachtvervoer vliegveld MAA daalt bijna 10 procent

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 6:00

Op het vliegveld van Maastricht is in april 10.200 ton vracht afgehandeld. Dat is 9,5 procent minder dan in april vorig jaar. Toen werd er op Beek 11.200 ton vracht vervoerd.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de luchthaven hard is getroffen door de coronacrisis. Vooral de vracht binnen Europa sterk is sterk gedaald. In april 2019 werd vanuit Maastricht 4.900 ton vervoerd binnen Europa. Dat is nu gehalveerd. De meeste goederen gaan nu vanuit Maastricht naar Azië en de Verenigde Staten. Luchtvracht is de belangrijkste bron van inkomsten voor de luchthaven.

Lees ook: Onderzoek: Vrachtverkeer MAA zorgt voor ruim 2800 banen

Schiphol
Op Maastricht Aachen Airport wordt zo’n 10 procent van de luchtvracht in Nederland afgehandeld. De overige 90 procent gaat naar Schiphol. De nationale luchthaven in Amsterdam zag het vrachtvolume zelfs nog harder dalen dan Maastricht. Van 126.700 ton naar 93.300 ton. Dat is een daling van ruim 26 procent procent. Die sterkere daling komt onder andere door de forse daling van het aantal passagiersvliegtuigen op Schiphol. Die nemen normaal ook veel vracht mee.

Passagiers
Het passagiersvervoer van en naar de Nederlandse luchthavens is nog sterker afgenomen. Vorige maand reisden bijna 134.000 passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens. Dat is 98 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die passagiers vertrokken of landden op Schiphol of Eindhoven.

Stilgevallen
Het passagiersvervoer op MAA is helemaal stilgevallen. De vliegmaatschappijen Ryanair en Corendon schrapten al in maart alle vluchten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Eind juni wil Corendon weer gaan vliegen vanaf Maastricht Aachen Airport.

Lees ook: Geen passagiersvluchten: terminal MAA dicht

Bezettingsgraad
Vanwege het coronavirus hebben veel landen in maart beperkende maatregelen voor de luchtvaart afgekondigd. Het totaal aantal vluchten in Nederland daalde hierdoor in april 2020 in Nederland met ruim 90 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 4.800 vluchten. Het aantal passagiers op die vluchten liep ook hard terug. Vorig jaar was de bezettingsgraad 82 procent. Nu zijn van de 100 stoelen maar 29 bezet.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen