Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrachtschip met zwavelzuur lek na aanvaring op Julianakanaal

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 16:17

Een vrachtschip is woensdagmiddag lek geraakt na een aanvaring op het Julianakanaal in Echt.

Omdat het schip 443 ton zwavelzuur aan boord heeft, adviseerden de hulpdiensten afstand te houden. Uit voorzorg werd de brug over het Julianakanaal afgesloten.

Lading
Het schip is tussen Echt en Maasbracht op een ander vrachtschip gebotst. Het schip maakte water en is vervolgens naar een plek in Echt-Susteren gevaren.

Er is geen zwavelzuur in het water terechtgekomen.

Pompen
De lading van het schip wordt overgepompt naar een ander schip. Om veilig te kunnen werken wordt daarmee gewacht tot donderdagochtend, als het licht is. Tot die tijd wordt het water uit het ruim gepompt om zinken te voorkomen.

Het andere schip dat betrokken was bij de aanvaring, ligt in Maasbracht. Ook dat schip wordt nader onderzocht.

Twee personen
Na de aanvaring waren nog twee personen aan boord. Ze zijn inmiddels van het schip af, zo laat de veiligheidsregio weten.

De scheepvaart ondervindt hinder van de aanvaring. Volgens Rijkswaterstaat duurt dit ongeveer tot middernacht.

Zwavelzuur
Zwavelzuur is de vloeistof die in de accu van een auto zit en wordt gemaakt van zwavel. Als het in het water komt, ontstaat er warmte en gaat het spatten. Het is niet extreem giftig, maar contact met hoge concentraties kan leiden tot irritatie van de ogen, slijmvliezen en van het ademhalingsstelsel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen