Overslaan en naar de inhoud gaan

Vracht op MAA levert bijna 1100 banen minder op

Geplaatst opvrijdag 30 oktober 2020 - 6:35

De luchtvracht op Maastricht Aachen Airport (MAA) levert bijna 1100 banen minder op dan eerder werd beweerd door een instituut van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Dat heeft zelf nog eens naar de gepresenteerde cijfers gekeken en is daarbij tot de conclusie gekomen dat de vrachtsector van het vliegveld in Beek goed is voor 1.740 directe en indirecte banen. En niet 2.835 zoals eerder was berekend.

Twijfels
Het instituut is opnieuw naar de cijfers gaan kijken na tussenkomst van de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA. Die trok de cijfers ernstig in twijfel en deed daarvoor ook eigen onderzoek.

Het instituut moet nu toegeven dat de oorspronkelijke cijfers uit de luchtvrachtmonitor 2018 te rooskleurig waren.

Niet zorgvuldig
De belangrijkste reden voor de miscalculatie is dat de werkgelegenheid die het vliegveld oplevert voor bedrijven in het wegvervoer, niet zorgvuldig genoeg is berekend. De nu berekende daling komt dan ook grotendeels voor rekening van die sector.

De directe werkgelegenheid blijkt namelijk niet 1.673 maar 627 personen, zo luidt de nieuwe berekening. De totale toegevoegde waarde van MAA voor de economie wordt daarmee gecorrigeerd van 212 naar 137 miljoen euro.

Vliegtaks vracht
Het provinciebestuur en het vliegveld gebruikten de oorspronkelijke cijfers in de lobby naar de Tweede en Eerste Kamer om de dreigende taks voor luchtvracht van tafel te krijgen. Die zou namelijk desastreus uitpakken voor MAA zo stelden ze. Want daardoor zouden veel vrachtvervoersmaatschappijen vertrekken.

Wetenschappelijk
Volgens de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA laat de gang van zaken zien dat het vliegveld universitaire medewerkers heeft gebruikt of misbruikt om een fout cijfer over de regionale betekenis van MAA een wetenschappelijk keurmerk te geven.

"De provincie Limburg zou als eigenaar en exploitant van MAA op de hoogte moeten zijn van deze gang van zaken", zo stelt de Alliantie.

Heldere cijfers
In mei vroeg het Limburgs Parlement nog om heldere cijfers over het vliegveld omdat diverse instanties en onderzoekers steeds met sterk wisselende cijfers kwamen.

In een nieuwe voortgangsrapportage van het provinciebestuur over MAA worden de aangepaste cijfers van het Rotterdamse onderzoeksinstituut aangehouden. Die rapportage verschijnt in de loop van volgende week.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen