Overslaan en naar de inhoud gaan

Vracht op MAA levert bijna 1100 banen minder op

Geplaatst opvrijdag 30 oktober 2020 - 6:35

De luchtvracht op Maastricht Aachen Airport (MAA) levert bijna 1100 banen minder op dan eerder werd beweerd door een instituut van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Dat heeft zelf nog eens naar de gepresenteerde cijfers gekeken en is daarbij tot de conclusie gekomen dat de vrachtsector van het vliegveld in Beek goed is voor 1.740 directe en indirecte banen. En niet 2.835 zoals eerder was berekend.

Twijfels
Het instituut is opnieuw naar de cijfers gaan kijken na tussenkomst van de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA. Die trok de cijfers ernstig in twijfel en deed daarvoor ook eigen onderzoek.

Het instituut moet nu toegeven dat de oorspronkelijke cijfers uit de luchtvrachtmonitor 2018 te rooskleurig waren.

Niet zorgvuldig
De belangrijkste reden voor de miscalculatie is dat de werkgelegenheid die het vliegveld oplevert voor bedrijven in het wegvervoer, niet zorgvuldig genoeg is berekend. De nu berekende daling komt dan ook grotendeels voor rekening van die sector.

De directe werkgelegenheid blijkt namelijk niet 1.673 maar 627 personen, zo luidt de nieuwe berekening. De totale toegevoegde waarde van MAA voor de economie wordt daarmee gecorrigeerd van 212 naar 137 miljoen euro.

Vliegtaks vracht
Het provinciebestuur en het vliegveld gebruikten de oorspronkelijke cijfers in de lobby naar de Tweede en Eerste Kamer om de dreigende taks voor luchtvracht van tafel te krijgen. Die zou namelijk desastreus uitpakken voor MAA zo stelden ze. Want daardoor zouden veel vrachtvervoersmaatschappijen vertrekken.

Wetenschappelijk
Volgens de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA laat de gang van zaken zien dat het vliegveld universitaire medewerkers heeft gebruikt of misbruikt om een fout cijfer over de regionale betekenis van MAA een wetenschappelijk keurmerk te geven.

"De provincie Limburg zou als eigenaar en exploitant van MAA op de hoogte moeten zijn van deze gang van zaken", zo stelt de Alliantie.

Heldere cijfers
In mei vroeg het Limburgs Parlement nog om heldere cijfers over het vliegveld omdat diverse instanties en onderzoekers steeds met sterk wisselende cijfers kwamen.

In een nieuwe voortgangsrapportage van het provinciebestuur over MAA worden de aangepaste cijfers van het Rotterdamse onderzoeksinstituut aangehouden. Die rapportage verschijnt in de loop van volgende week.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen