Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraagtekens bij aankoop woning burgemeester Maastricht

Geplaatst opvrijdag 6 september 2019 - 8:17

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht kocht in 2018 een huis van Wim Lousberg. Hij is directeur van een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dat de hoofdrol speelde in de Maastrichtse spionage-affaire.

De spanningen liepen hoog op rondom het samenwerkingsverband: ambtenaren begonnen de levensvatbaarheid ervan in twijfel te trekken. Dat viel samen met de koop van het huis, zo meldt de Volkskrant.

Dagelijks leven
Lousberg en burgemeester Penn-te Strake kwamen elkaar buiten de werkvloer in het dagelijks leven ook geregeld tegen. Ze waren buren. Daarnaast vervullen ze respectievelijk de rollen van vicepresident en beschermvrouwe van de Maastrichtse carnavalsvereniging Tempeleers.

Spionage-affaire
Tijdens de spionage-affaire liet de gemeente in het geheim de mails van ruim veertig ambtenaren lezen. Zij hadden zich kritisch uitgelaten over de gang van zaken rond het samenwerkingsverband, het Shared Service Centre Zuid-Limburg (SSC-ZL). Ook werd er gekeken naar de mogelijkheid een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan.

Lees ook: Onderzoek naar spionage-affaire Maastricht

Beschadigd vertrouwen
Naar aanleiding daarvan werd een spoeddebat georganiseerd. De burgemeester stelde de raad de keuze: of de raadsleden zouden haar integriteit niet meer in twijfel trekken, of ze zou vertrekken. Het gemeentebestuur bleef overeind, maar het vertrouwen was beschadigd.

Lees ook: Shared Service Centrum bevriest activiteiten

Integriteit
Toen de burgemeester een huis van Lousberg wilde kopen, nam ze voordat ze een officieel bod deed contact op met gouverneur Theo Bovens. Ze vroeg of dit haar integriteit kon beïnvloeden. De Volkskrant zegt dat er volgens de gouverneur geen belangenverstrengeling in het spel zou zijn. Tijdens het debat over de spionage-affaire speelde de transactie tussen Penn-te Strake en Lousberg geen rol. Dit omdat het volgens de burgemeester een privézaak was. Haar woordvoerster zegt tegen de Volkskrant dat er geen sprake is geweest van een afhankelijkheidsrelatie.

Geen privékwestie
Deskundigen zijn het echter niet eens met die bewering. Volgens Marcel Becker, hoofddocent ethiek van het openbaar bestuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is een afhankelijkheidsrelatie niet nodig voor belangenverstrengeling. Ook Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat het geen privékwestie is. Volgens hem moet de raad dit soort persoonlijke belangen kunnen meewegen. Een burgemeester gaat over integriteitskwesties en daar horen dit soort activiteiten in zijn optiek niet bij.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen