De vraag naar fietsen is op dit moment zo groot, dat fietsenmakers en -verkopers zich grote zorgen maken of ze hun klanten nog kunnen bedienen.
Steeds meer mensen pakken de fiets om erop uit te gaan of als alternatief voor het openbaar vervoer en de sportschool. En ondanks dat de winkels alleen open zijn voor 'click en collect' en reparaties, worden er volop fietsen verkocht. Handelaren zijn creatief en brengen bijvoorbeeld de fietsen naar de mensen voor een proefrit.
Tekort
Maar de fietsenmakers zien heropening van de winkels met lede ogen aan, omdat ze nu al niet aan de vraag kunnen voldoen. De producenten en dealers van fietsen vrezen een enorm tekort van de tweewieler dit voorjaar en komende zomer. Door een tekort aan onderdelen zullen er straks geen fietsen meer geleverd kunnen worden vrezen zij.
Wachttijd
Fietsenfabrikant Bikkel Bikes uit Nederweert bevestigt het verhaal dat de onderdelen heel moeilijk te krijgen zijn. "Het is een constant gevecht om onderdelen te krijgen. Ik krijg nu al van een leverancier de bevestiging voor onderdelen in januari 2023. Ze weten het zelf ook niet meer en houden een heel lange marge van levertijd aan. Sommige fabrikanten reageren zelfs niet meer op een bestelling. Een fiets bestaat uit heel veel onderdelen. Als ik de fiets voor 99% klaar heb maar dat ene onderdeel niet heb is de fiets niet af. Dan kan ik die niet verkopen", zegt Henk Ruijten van Bikkel Bikes.
Niet aan te slepen
Ook fietsproducent RIH uit Venlo ziet de bui hangen als het seizoen straks begint. "De onderdelen zijn niet aan te slepen. Er dreigt een gigantisch tekort aan fietsen als straks de fietsenwinkels weer al dan niet gedeeltelijk open mogen. Alle voorraden zijn nu al besteld. Er is voor sommige onderdelen een levertijd van meer dan een jaar. Als de vraag straks groot is kunnen er geen fietsen geleverd worden".
Wereldwijd
Dat het probleem van de onderdelen niet alleen een probleem is dat de Nederlandse branche aangaat is duidelijk. Volgens de ANWB is de elektrische fiets wereldwijd in opkomst. En dus ook de vraag naar onderdelen die moeilijk te krijgen zijn. Maar ook naar mountainbikes en racefietsen is wereldwijd veel vraag.
Geen voorraad
Bij fietshandelaar Hendrikx 2 wielers uit Buggenum kunnen ze nog heel even vooruit. "Tachtig procent van wat we besteld hebben is verkocht. Als het zo doorgaat hebben we straks geen voorraad meer. Dat zie je in de hele branche. Onderdelen zijn heel moeilijk te krijgen. Soms lukt het nog via een andere weg aan onderdelen te komen."
Eerste lockdown
Tijdens de eerste lockdown was er ook al een groot probleem bij de fietsenwinkels. Toen kwam dat met name omdat er in Azië en Europa door fabrieken minder werd geproduceerd doordat ze stil kwamen te liggen. Dat probleem speelt nu niet. Op dit moment is het vooral de vraag, die zo groot is dat er wereldwijd leveringsproblemen ontstaan.