Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

Geplaatst opdonderdag 16 september 2021 - 19:34

Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.

Shame-sexting is het maken of verspreiden van seksueel getinte foto’s of filmpjes zonder toestemming.

VR Game
Om de jongeren zich meer bewust te maken van de risico's van shame-sexting hebben de GGD en het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met Risk Factory Venlo een Virtual Reality (VR) game bedacht. "In de Risk Factory stappen leerlingen van groep 8 door middel van een VR-bril in een online wereld die lijkt op hun dagelijkse leven. In die wereld komen zij voor diverse dilemma's te staan die hen bewust maakt van hun online houding en gedrag en de risico's van het versturen van naaktfoto's of -video's. Ook krijgen ze spelenderwijs handvaten aangereikt hoe te handelen als zijzelf of vrienden het slachtoffer worden van shame-sexting", zegt Niki Donné van de GGD Noord-Limburg.

Video L1

Bewustwording

Er is bewust gekozen om kinderen van groep 7 en 8 te gaan informeren over de risico's sexting. "Ik werk normaal gesproken met jongeren tussen de 14 en de 18 jaar en ik heb al veel slachtoffers van shame-texting in die leeftijdscategorie gezien en gesproken. Ze geven allemaal aan dat ze zich vaak niet bewust waren van het feit dat dit zeer ernstige gevolgen kan hebben zoals blijvende imagoschade en dat beelden nog lang online te vinden zijn. Ze hadden dit liever veel eerder geweten. Juist leerlingen van groep 7 en 8 staan op de drempel van hun puberteit waar ze zich seksueel gaan ontwikkelen. Vandaar dat we ze op deze manier alvast willen voorbereiden op het gebruik van social media en de risico's van het verspreiden van foto's en video's met een seksueel tintje", zegt Donné.

Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen