Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-bril bereidt jonge ziekenhuispatiënten voor op operatie

Geplaatst opzaterdag 13 oktober 2018 - 7:02

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond kan voortaan kinderen met een virtual reality-bril voorbereiden op een operatie.

Drie van die speciale brillen kunnen nu al gebruikt worden. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis er in totaal vijf krijgt.

365 graden
Er zijn twee virtual reality filmpjes gemaakt die patiëntjes met een speciale bril kunnen zien. Een video gaat over de operatiekamer en een over de MRI-scan. Het ziekenhuis wil nog meer onderwerpen klaar maken voor de VR-bril. Het is vooral bedoeld om kinderen voor te bereiden op een operatie. Als je de bril opzet en het filmpje bekijkt, dat in 360 graden is opgenomen, dan lijkt het net of je zelf naar de OK wordt gereden.

Geduld
"We kunnen de brillen ook inzetten om kinderen gerust te stellen en om angsten weg te nemen", vertelt Loes Metsemakers. De pedagogisch medewerkster in het ziekenhuis gebruikt nog altijd de fotomap voor dezelfde doeleinden. "Bij sommige kinderen werkt zo’n VR-bril niet. Niet iedereen heeft het geduld om naar een filmpje van twaalf minuten te blijven kijken. Ook is het bij patiëntjes met autisme belangrijk om gezichtsuitdrukkingen te zien. En die zie je niet met zo'n grote bril op je neus."

Lees ook: Virtual reality-brillen stellen kinderen in ziekenhuis gerust

Inleven
Voor de eerste vijf VR-brillen moet de stichting Vrienden van Laurentius sponsoren vinden om 50.000 euro bij elkaar te krijgen. Volgens Luc van Engelen van de stichting zijn de brillen essentieel voor het welzijn van kinderen in het ziekenhuis, maar is er geen budget binnen de muren van het Laurentius voor te vinden. "En juist voor dat soort zaken zoeken wij dan sponsoren. In dit geval was het animo hoog, omdat iedereen zich kan inleven als het om kinderen gaat."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen