Overslaan en naar de inhoud gaan

Vorst nekt blauwe bessen: groot deel oogst verloren

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2020 - 15:29

De combinatie van zeer warme weken en late vorst is funest voor de blauwe bessen-oogst. Telers zeggen op bepaalde percelen 70 tot 80 procent van hun oogst als verloren te beschouwen.

Zo erg is het bij teler Wouter Aerts van Hayberries in Broekhuizen niet. Hij bezit ruim 40 hectare aan grond met blauwe bessenstruiken. "Het verschilt per perceel en per soort. Op de percelen die het ergst getroffen zijn, verwacht ik een schade van 50 tot 60 procent. Maar dat er collega’s zijn die nog veel grotere schade hebben geloof ik meteen", zegt Aerts.

IJsheiligen
Boosdoener is de nachtvorst van vorige week. Aerts: "De IJsheiligen doen hun naam eer aan dit jaar." Volgens de volkswijsheid vriest het 's nachts niet meer na IJsheiligen (11 tot 14 mei). De vorst van vorige week kwam dus nog op de valreep voorbij. Bovendien hadden telers er nauwelijks rekening mee gehouden. "Het koelde veel verder af dan we verwacht hadden. Het leek een graad boven nul te blijven, maar het ging toch vriezen."

Snellere groei
Daar komt bij dat de warme weken die achter ons liggen juist gezorgd hebben voor een flinke groei. De ontwikkeling van het fruit liep flink voor ten opzichte van andere jaren. "De groei en de aanwas was voorgaande jaren veel meer verspreid. Nu is juist heel veel fruit tegelijkertijd begonnen met groeien. Daarom is de schade door de vorst ook extra groot", weet Aerts.

Bruine puntjes
"Ik denk dat 50 tot 60 procent hier gaat uitvallen", vertelt Aerts terwijl hij een veld vol blauwe bessenstruiken in loopt. Aan de takken van de struiken hangen trosjes die niet groen maar grijsblauw verkleurd zijn. "Dat is een teken van de vorst. Die zijn verloren. Maar ook van de andere besjes is het nog afwachten of ze niet een te grote klap hebben gekregen. Als je ze openbreekt zie je soms bruine puntjes. Dat kan erop wijzen dat de bes alsnog af gaat vallen voordat die rijp wordt."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen