Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorzitter SP-afdeling Sittard-Geleen geroyeerd

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 13:38

De voorzitter van de SP-afdeling Sittard-Geleen, Emil Jacobs, is door zijn partij geroyeerd. Dat is gebeurd omdat hij lid zou zijn van het zogeheten Communistisch Platform en/of Marxistisch Forum.

Die organisaties zijn door het partijbestuur aangemerkt als politieke partij. En omdat een SP‘er niet lid van twee partijen kan en mag zijn, is Jacobs geroyeerd. Jacobs zegt ‘boos, verdrietig en aangeslagen’ te zijn, zo meldt ZO-NWS.

'Kritische leden'
Het Communistisch Platform ziet zichzelf niet als een partij, maar als een groep kritische SP‘ers die de koers van de partij wil veranderen. Zo zou de partij zich moeten uitspreken tegen iedere deelname aan een regering. 'We staan voor de revolutionaire zelf-emancipatie van de arbeidersklasse om zich te bevrijden van de ketenen van de klassenmaatschappij’, zo valt op de website van het Communistisch Platform te lezen.

Snelle conclusie
Volgens Jacobs is zijn royement uit de lucht komen vallen. Hij wil zelf bevestigen noch ontkennen dat hij lid is van het Communistisch Platform. Al meldt hij op zijn Facebook-pagina dat hij nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij communist is. "Ik heb in het verleden meermaals ook artikels gedeeld en geliked van Communistisch Platform. Ze hebben vaak hartstikke interessante artikels, juist omdat ze de diepte in gaan. Hoe dit alles tot de conclusie leidt dat ik lid zou zijn, is niet duidelijk", aldus Jacobs.

Hij tekent dan ook formeel protest aan bij de geschillencommissie van de SP. En als die het royement niet terugdraait, kondigt hij aan "andere mogelijkheden te onderzoeken. Ik laat me niet royeren. Ik ga helemaal nergens naartoe".

'Heksenjacht'
Volgens het Communistisch Platform zijn nog vier andere SP‘ers om dezelfde reden als Jacobs geroyeerd. Het is daarom een petitie een gestart onder het motto ‘Stop de heksenjacht tegen kritische SP‘ers’. Volgens het platform is er een strategie van ‘bureaucratische verstikking van kritische geluiden door het partijbestuur’.

Regio-afdeling
De afdeling Sittard-Geleen van de SP bestaat uit leden van vijf gemeenten. Behalve Sittard-Geleen zijn dat Beek, Beekdaelen, Echt-Susteren en Stein. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 behaalde de SP twee zetels in de gemeenteraad van Sittard-Geleen en leverde de partij met Felix van Ballegooij ook een wethouder in het toenmalige college.

Niet meer in de raad
Maar eerst stapte raadslid Ivo Tillie eind maart 2019 uit de fractie. Hij maakt inmiddels deel uit van de grootste fractie GOB. In juni van dat jaar volgden fractievoorzitter Tom Baars en wethouder Van Ballegooij. Zij stapten over naar de PvdA. Sindsdien is de SP niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen