Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorzichtige hoop op oplossing stankoverlast Panningen

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 10:40

Al jaren klagen buurtbewoners van Industrieterrein Panningen over stankoverlast van drogerij Van de Weijer. Een structurele oplossing is er tot op de dag van vandaag nog niet. Een eerste stap wordt nu gezet door de gemeente Peel en Maas en Provincie Limburg.

De gemeente gaat de provincie namelijk helpen bij het behandelen van de binnengekomen klachten.

Deuren en ramen op slot
Klachten over de 'weeïge, penetrante geur', zoals buurtbewoner Antonio Philips het omschrijft, zijn al heel vaak doorgegeven bij de gemeente en provincie. "Als wij de wind uit het noordoosten hebben, dan is het af en toe hier niet vol te houden. Op het moment dat we buiten zitten dan moeten we helaas naar binnen en alle ramen en deuren op slot maken", zegt Philips.

Indringende geur
"Als je 'm één keer geroken hebt dan is die onmiskenbaar, dan weet je meteen waar die vanaf komt", zegt wethouder Paul Sanders. "Het is een heel herkenbare geur. Ik kan me heel goed voorstellen dat inwoners er 's nachts niet van kunnen slapen en ramen dicht moeten maken. Het is een heel indringende geur en dat maakt dat we er iets mee moeten doen."

Afstand te groot
Al die jaren klachten indienen boden geen soelaas. De Provincie Limburg is namelijk degene die er iets mee kan doen als toezichthouder. "De afstand is te groot. Op het moment dat wij de melding doen en het komt in Zuid-Limburg terecht, dan zijn die mensen nooit binnen een paar uur hier ter plekke om te observeren en te ruiken. Dus die lijn moet veel korter", zegt buurtbewoner Antonio Philips.

Intensieve stank
Ook wethouder Sanders geeft toe dat die manier lastig is. "Op het moment dat er klachten komen en ze gaan de dag erna kijken, dan zijn die klachten er vaak niet meer. Dat maakt het heel erg moeilijk."

De VVD-wethouder merkt op dat de afgelopen maanden de klachten weer enorm opspelen. "Dan is er toch iets veranderd, waardoor je eerst relatief weinig klachten hebt en nu relatief veel klachten."

Video: Omroep P&M

Bevoegd gezag
Eerdere gesprekken met de provincie losten het probleem niet op. Maar wethouder Sanders heeft er vertrouwen in dat ze met gedeputeerde Madeleine van Toorenburg een stapje verder komen. "De provincie heeft natuurlijk wat wisselingen gehad de afgelopen jaren. Dat maakt het heel erg lastig als je weet dat je gesprekken hebt gehad en er komt weer een nieuwe gedeputeerde. Als gemeente kunnen we niet handhaven op dat terrein en een vergunning afgeven, omdat we geen bevoegd gezag hebben. We hebben eerder aan de provincie gevraagd of ze het bevoegd gezag kunnen overdragen. Dat was voor hen ook geen optie toen."

Geen fijn woongenot
Bewoners van de wijk Stox hopen dat er snel een oplossing komt. "Voor het woongenot is het gewoon niet fijn, want je wilt in de zomer lekker buiten zitten met je biertje of wijntje, genieten van de tuin, genieten van het buitenleven. Alleen als je naar binnen moet, is dat jammer", vindt Antonio Philips.

Niet meer gezond
Ook buurtbewoner Jeroen Clabbers heeft last van de stank. "Op het moment dat de wind richting ons huis gaat, is de geur onverdraaglijk en kunnen de ramen dicht en is het klaar om buiten te zijn. Buiten dat het ontiegelijk stinkt, is het voor mijn gevoel niet eens gezond meer. En moeten ramen en deuren dicht om de stank ook uit het huis te houden."

De buurtbewoners hebben wel hoop dat de gezamenlijke aanpak van de gemeente en provincie gaat helpen. Daarbij gaat Peel en Maas de klachten registreren en ter plekke beoordelen wanneer en waar de stank vandaan komt. "Ik denk dat voor elk probleem een oplossing kan zijn. Wat dat betreft moet het gewoon kunnen", denkt Clabbers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen