Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorwaardelijke celstraf voor Kamerlid-bedreiger Danny

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 15:45

De 26-jarige Danny V. uit Heerlen krijgt een celstraf van vier maanden voorwaardelijk voor het bedreigen van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald. Danny achtervolgde de CDA'er en riep: 'Ik zal je doodslaan, kankermongool.' Dit alles gebeurde op 20 augustus van dit jaar, na een coronademonstratie in Den Haag.

Lees ook: Omtzigt-bedreiger Danny: beroepsdemonstrant werd symbool

Adrenaline en alcohol
Danny is regelmatig in de Hofstad te vinden voor verschillende demonstraties. Die dag demonstreerde hij met een grote groep tegen de coronaspoedwet. Naar eigen zeggen werd die demonstratie ruw verstoord door politiegeweld. Er zat nog veel adrenaline, en alcohol, in zijn lijf toen hij Omtzigt zag lopen.

Niet zo netjes
Met collega-demonstranten achtervolgde hij de CDA-politicus. Op video's van dat incident is te zien hoe Danny dicht op Omtzigt gaat staan. 'Verraad je altijd iedereen? Waarom verraad jij je hele volk?' Iets later is te horen dat hij roept: 'Vieze vuile kankerhond. Ik zal je doodslaan, mongool. Kankermongool.'

Danny kreeg de beelden woensdag in de Haagse rechtbank opnieuw te zien. "Stom", was zijn analyse. "Het had niet moeten gebeuren. Dit is niet zo netjes, natuurlijk."

Edit - Danny V
Danny V. uit Heerlen bedreigde Kamerlid Pieter Omtzigt op 20 augustus 2020 in Den Haag.
Foto: Facebook

Stelletje tyfusratten
Daar hield het echter niet op. Danny werd diezelfde dag nog aangehouden in Den Haag voor openbare dronkenschap. Later schreef hij op Facebook over de politie: 'Ik kom tien keer sterker terug, ik pis op jullie, stelletje tyfusratten.' Weer iets later plaatste hij een foto van zichzelf, poserend met wat op een vuurwapen lijkt. "Een airsoftgun", zei Danny woensdag. Die foto leidde wel tot een huiszoeking.

Kritische houding
De rechter hield Danny woensdag voor dat het wel heel veel incidenten achter elkaar zijn. "Het is prima om kritisch te zijn op politie en politici, maar vindt u dit de manier?" De Heerlenaar is ook eerder veroordeeld, zij het niet voor bedreiging met een levensdelict. Op zijn strafblad staan onder meer openbare dronkenschap, diefstal en openlijk geweld.

Lees ook: Heerlenaar vrij na doodsbedreiging CDA-politicus Omtzigt

Kloppend hart
Omtzigt heeft de bedreiging zelf niet gehoord, alleen dat iemand iets schreeuwde. Desondanks heeft hij aangegeven zich zeer onveilig te hebben gevoeld. "Dit is gebeurd in het kloppende hart van de democratie, hier is een volksvertegenwoordiger met de dood bedreigd. Er zit een grens aan vrijheid van meningsuiting en het grondrecht om te demonstreren", zei de aanklaagster woensdag. Ze eiste een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan één voorwaardelijk.

Was er dreiging?
Danny's advocaat Bjorn Jegers pleitte voor vrijspraak, omdat Omtzigt dus in eerste instantie aangaf de bedreiging niet te hebben gehoord. Hij wist er pas van, nadat het filmpje van het voorval op internet verscheen. "Was er dan echt nog sprake van een redelijke vrees dat mijn cliënt meneer Omtzigt iets zou aandoen? Hij heeft hem ook niet aangeraakt of gedwongen te stoppen met lopen."

De rechter gaat er dus tussenin zitten. Danny hoeft niet de cel in, maar gaat alsnog naar de gevangenis als hij weer de fout in gaat. Hij krijgt een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak van de rechter en gaat daarom in hoger beroep.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen