Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voortvluchtige gewapende militair blijft zich verplaatsen'

Geplaatst opdonderdag 20 mei 2021 - 16:10

De zoektocht naar de Belgische voortvluchtige militair Jurgen Conings (46) gaat onverminderd verder. Maar de kans dat hij gevonden wordt, slinkt ieder uur.

Dat zegt oud-militair Piet Heuts (61). Hij is oprichter en voorzitter van het dagelijks bestuur van het Geüniformeerden Ontmoetingscentrum (G.O.C.) Parkstad.

Schuilen in natuurgebied
"De eerste 24 à 48 uur zijn de kansen het grootst om hem te vinden. Hij is zijn gebied aan het ontwikkelen. En als dit bekend terrein voor hem is, heeft hij sowieso een voorsprong. Ik ben bang dat het heel moeilijk wordt hem op te sporen", aldus Heuts. De Belgische politie denkt dat de voortvluchtige militair zich schuilhoudt in het uitgestrekte Nationale Park Hoge Kempen. Dat natuurgebied is ruim 12.000 hectare groot.

Lees ook: Weer schoten gehoord tijdens klopjacht op Belgische militair

'Doorgaan zonder te slapen'
Volgens Heuts wordt iedere militair getraind om te kunnen overleven. Zo moeten commando's zich weleens dagen tot weken schuilhouden. "Wat ik begrepen heb zou hij als commando getraind moeten hebben. En die gaan nog een stukje verder qua overleven." Dat betekent dat het voor hem makkelijker is om 'onzichtbaar te blijven voor de vijand'. Maar daar blijft het niet bij. Een militair leert onder meer grenzen te verleggen, ook op slaapgebied. "Ze worden getraind om twee tot drie dagen door te gaan zonder slaap. Een powernapje hier en daar, en dan door."

Genoeg eten in de natuur
De beroepsmilitair verdween maandagochtend vanuit zijn woning in Dilsen-Stokkem. Hij zou naar het werk gaan, maar daar is hij echter nooit aangekomen. Er werden twee afscheidsbrieven gevonden: een voor zijn familie en in de andere brief richtte de militair zich tot de maatschappij. De zeer ervaren schietinstructeur uit het Belgische leger houdt er extreemrechtse ideeën op na en heeft ernstige dreigementen geuit tegen onder andere de Belgische viroloog Marc van Ranst. De man zou zich in de bossen schuilhouden met wapens. "In zo'n natuurgebied kun je heel lang overleven", stelt Heuts. Daar is genoeg water en voedsel. "Denk aan konijnen, wormen en vogels. Die kunnen rauw worden gegeten, maar een vuurtje maken is niet onbekend voor hem." Psychisch zal hem dat weinig doen, ook daar worden militairen op getraind. "Herhaling op herhaling. Op een gegeven moment wordt dat een stukje van jezelf. Je zet je daaroverheen. Honger en pijn zijn emoties, die kun je uitschakelen."

Schuilbivakken
Honderden agenten en militairen speuren al voor de derde dag in de bossen tussen Genk en Maasmechelen, enkele kilometers van de Limburgse grens, naar Conings. Woensdag en donderdag zijn er schoten gelost, mogelijk door de gezochte Conings. "Hoe langer het duurt voordat hij ontdekt wordt, hoe meer schuilbivakken hij kan creëren. Hij zal zich blijven verplaatsen om niet gevonden te worden", concludeert Heuts. Zo'n schuilbivak heeft een militair volgens Heuts binnen een half uur opgebouwd. Dat kan een kuil in de grond zijn, een grot of een onderkomen hoog in de bomen. "Een kuil in de grond bedek je met bladeren en takken. Daar loop je zo langs."

Lees ook: Massale inzet politie en leger bij jacht op gewapende man

Nalatigheid van België
Hoewel Conings al om zijn extremistische ideeën bekendstond, kon hij als schietinstructeur in het leger aan de slag blijven. Het lukte hem klaarblijkelijk om wapens mee te krijgen. Hier staat Heuts van te kijken. "Dat hij die functie heeft bekleed, snap ik niet. De Belgische Staat en Defensie zijn redelijk nalatig geweest." In Nederland was het niet zover gekomen, vertelt de veteraan. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Nederland doet onderzoek naar de veiligheid van de krijgsmacht en militaire inlichtingen. "Als je in Nederland te boek staat als een geradicaliseerde heb je heel wat uit te leggen aan de MIVD." Ook moet een Nederlandse militair in het bezit zijn van een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). Dat is een soort verklaring van goed gedrag. "Zonder die verklaring mag je de kazerne niet op. In Nederland zou die VGB ingetrokken worden."

Maar hoe is het mogelijk dat Conings zonder problemen het munitiedepot in Leopoldsburg binnen kon komen? Dat is nog wat uitgezocht moet worden. Volgens Heuts liggen wapens altijd opgeslagen in een wapenkamer. Bij de wapenkamerbeheerder moet bekend zijn dat er wapens zijn opgehaald. "Het kan niet zijn dat hij zomaar aangeklopt heeft en wapens heeft gepakt. Dat zou onverantwoord zijn. In Nederland moet daarvoor getekend worden. Daarbij zou defensie op de hoogte moeten zijn welke wapens hij bij zich heeft door middel van een aanvraag."

Misschien de grens oversteken
De grootschalige klopjacht heeft ook Nederland bereikt. De Nederlandse politie staat paraat voor het geval de voortvluchtige militair de Nederlandse grens probeert over te steken. De politie "is alert en staat op scherp", aldus een woordvoerster van de Landelijke Eenheid. Verder doet de politie geen verdere uitspraken over de inzet. Het is niet duidelijk hoeveel eenheden van de politie in het Limburgse grensgebied gereed staan. Heuts denkt dat de kans klein is dat hij naar Nederland vlucht, maar hij sluit het niet uit. "Als er teveel druk op hem komt te staan, zou het mogelijk zijn dat hij de grens oversteekt."

Lees ook: Nederlandse politie 'op scherp' rond klopjacht op militair

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen