Overslaan en naar de inhoud gaan

Voortvluchtig kopstuk in drugsoperatie is autodealer 'Tony'

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 17:31

Een van de kopstukken in de omvangrijke drugsorganisatie die donderdag werd opgerold is Dejvi 'Tony' G. (37). De Albanees is eigenaar en directeur van Alba Car, het autobedrijf in Beek waar de politie een inval deed.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. Dejvi is nog niet gearresteerd; hij is voortvluchtig. Zijn bedrijf had volgens de politie een sleutelrol in de organisatie.

Lees ook: Albanezen en Syriërs runden drugsoperatie vanuit Limburg

Alba Car
In een persverklaring liet justitie weten dat er vooralsnog twee hoofdverdachten zijn. Een van hen, een 30-jarige Nederlandse Iraniër, werd donderdag gearresteerd in Oirsbeek. Een politiewoordvoerster bevestigt dat de directeur van Alba Car als verdachte wordt gezien en nog niet is aangehouden, maar wil niet bevestigen dat hem om Dejvi G. gaat. Ze wil ook niet kwijt of hij hoofdverdachte is.

Tony de Albanees
Dejvi, die in criminele kringen 'Tony' wordt genoemd, runde Alba Car sinds september 2019. Zijn bijnaam heeft hij vermoedelijk te danken aan telvisieserie The Soprano's, over het leven van maffiabaas Tony Soprano. Hij kwam al eerder in beeld tijdens een groot Limburgs onderzoek naar Albanese hennepcriminelen, maar werd toen niet vervolgd.

Volgens bronnen stond hij in nauw contact met de hoofdverdachten in dat onderzoek, onder wie Haxhi P. (35) en zijn familie. Gitte Stevens, advocaat van Dejvi, wil niet reageren op de vermeende rol van haar cliënt of zijn contacten met verdachten in andere dossiers. "Hij was in dat onderzoek ook geen verdachte."

Onderzoek autobedrijf Beek Alba Car (22 oktober 2020)
Onderzoek op het terrein van autobedrijf Alba Car in Beek.
Foto: Track '88

Albanees netwerk
Justitie had Dejvi echter al langer in het vizier. Toen hij in september 2019 begon met zijn autobedrijf in Beek, werden de speurders al gauw alert. De communicatie binnen het bedrijf is maandenlang afgeluisterd. Vanuit Alba Car zou een netwerk van met name Albanezen een internationale hennephandel hebben opgezet.

Rode Ferrari
De politie denkt dat de drugscriminelen elkaar ontmoetten bij het autobedrijf in Beek en onderzoekt nog of Alba Car ook werd gebruikt om drugsgeld wit te wassen. Bij Alba Car zijn donderdag zeven auto's in beslag genomen, waaronder een rode Ferrari en een Ford Mustang.

Naast Dejvi zijn er nog veel verdachten op de vlucht. "We weten wie we willen spreken, we weten wie we graag willen aanhouden, en we zijn nu aan het zoeken waar ze zitten", liet Johan Hoeijmakers, teamchef van de politie, vrijdag weten tijdens een persmoment.

Lees ook: Video: Drugsmiljoenen op grote schaal witgewassen in Albanië

Auto Fast
Overigens heeft Dejvi ook in de Albanese stad Lushnjë een autobedrijf, Auto Fast, dat officieel handelt in gebruikte voertuigen en auto's importeert. Hij startte dat bedrijf exact een week voordat hij Alba Car in Beek oprichtte. Lushnjë is geen onbekend terrein voor justitie in Nederland; vrijwel alle verdachten uit het Albanese drugsdossier uit 2019 komen uit die stad.

Syrische groepering
In het huidige onderzoek is er sprake van een tweede groepering, die voornamelijk uit Syriërs bestaat. Er zijn donderdag veertien mensen gearresteerd; vier van hen werden in Nederland aangehouden. Advocaten Francoise Landerloo en Serge Weening, die allebei een verdachte bijstaan, mogen geen commentaar geven. De verdachten mogen niet met de buitenwereld communiceren.

13.000 planten
En dan zijn er nog tien verdachten die in België (één arrestatie) en Spanje (negen) zijn aangehouden. In Spanje vonden agenten 13.000 hennepplanten op vijf verschillende locaties. Vooralsnog is niet duidelijk hoe alle groepen zich tot elkaar verhouden. Volgens justitie werd de hennep geteeld in Spanje en vervolgens vervoerd naar Nederland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen