Overslaan en naar de inhoud gaan

Voortgezet onderwijs in Kerkrade stap dichterbij

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 9:24

De gemeente Kerkrade gaat een aanvraag doen bij het Ministerie van Onderwijs om weer een middelbare school te krijgen.

Het nieuwe concept onder de naam Martin Buber zou in 2023 van start moeten gaan.

Stap één
Om een aanvraag te kunnen doen moesten uiterlijk 15 oktober bijna 700 ouderverklaringen binnen zijn. Dat is een bevestiging van de ouders van 10-, 11- en 12-jarige kinderen dat ze straks eventueel op de nieuwe school onderwijs willen krijgen. De verklaring is vrijblijvend, maar daardoor weet het ministerie wel dat er in Kerkrade genoeg animo is voor de school. Zowel op vmbo als ook op havo en vwo-niveau is het minimum aantal verklaringen gehaald, zo maakte onderwijswethouder Jo Schlangen donderdag bekend in de L1-Nieuwsshow. "We kunnen aan de slag, stap één is gezet", aldus de wethouder.

Video: L1

Lees ook: Genoeg handtekeningen voor Martin Buber-school Kerkrade

Vieren met de kinderen
Om de eerste mijlpaal te 'vieren' bezoekt het Martin Buber team donderdag en vrijdag alle Kerkraadse basisscholen. "We vinden het belangrijk de kinderen hierbij te betrekken, het gaat immers om hun toekomst", verklaart projectleider Frank Ramakers. Leerlingen en ouders van de groepen 6, 7 en 8 ontvangen ook meer informatie over de toekomstige school en hun vernieuwde concept.

Geen traditionele school
Als het ministerie straks groen licht geeft, krijgt Kerkrade na jaren weer een middelbare school. Maar dat wordt geen traditioneel onderwijs waarbij je de hele dag in de schoolbanken zit. In een filmpje over Martin Buber wordt verteld dat het om kleinschalig onderwijs gaat (maximaal 600 leerlingen) waar iedereen zijn of haar talenten ontwikkelt. Het onderwijs vindt plaats op school, maar ook in de stad en op plekken in de natuur. "Je voelt je gezien en gehoord en je wordt persoonlijk begeleid in je eigen tempo. Saai wordt het nooit", zo wordt uitgelegd in het filmpje. De verschillende niveaus zitten bij elkaar en gedurende je schoolperiode wordt pas duidelijk op welk niveau je examen gaat doen.

Stukken aanleveren
De initiatiefnemers zullen samen met de gemeente de komende weken een aantal stukken moeten bij het ministerie moeten aanleveren, waarin ze het concept uitleggen. Uiterlijk 1 juni volgend jaar moet het ministerie aangeven of Kerkrade in het schooljaar 2023/2024 van start mag gaan.

Rolduc
Sinds het sluiten van College Rolduc zo'n tien jaar geleden is het Havo en Vwo-onderwijs uit Kerkrade verdwenen. Honderden leerlingen gaan sindsdien naar Heerlen en Landgraaf. vmbo-leerlingen kunnen wel nog in Kerkrade terecht, namelijk in het Beroepscollege Parkstad Limburg, locatie Holz.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen