Overslaan en naar de inhoud gaan

Android snapt voortaan ook Limburgs

Geplaatst opmaandag 21 augustus 2017 - 17:55

Gebruikers van een Android-toestel kunnen voortaan ook in het Limburgs typen.

Het nieuwe door Microsoft-ontwikkelde digitale toetsenbord waarin ook het Limburgs is verwerkt, is nu als testversie te downloaden.

Lees ook: Microsoft brengt Limburgs toetsenbord op de markt

Limburgs whatsappen
Het programma is mede ontwikkeld door de Universiteit Maastricht, taalprofessor Leonie Cornips en Dr. Yuri Michielsen-Tallmann. Niet alle dialecten staan al meteen in het programma, maar het kan wel nieuwe woorden en combinaties onthouden en geeft suggesties voor het volgende woord.

Drie kilometer
"Schrijven in Limburgs dialect valt niet mee", zegt Gino Morillo Morales, student assistent van professor Cornips. "De spellingregels zijn iedere drie kilometer anders en dat maakt geschreven communicatie vaak lastig. En omdat digitale communicatie veel belangrijker wordt, is het de bedoeling dat het Limburgs niet naar de achtergrond verdwijnt."

Diakritisch appen en facebooken
Hoe werkt het? Je download de app Swiftkey Beta in Google Play en selecteert Limburgs als taal. Bij elk Microsoft SwiftKey keyboard komt het Limburgs dan als taalkeuze voor. Tik je 'sto' in, dan geeft de app ‘stoon’als sugggestie. Tik je 'sj', dan voorspelt de app 'sjtaon.' Uiteindelijk is het de bedoeling dat het intikken van de vele diakritische tekens zoals ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw, aoë geen probleem meer oplevert. Gebruikers kunnen snel blijven tikken.

Android
Vanaf september is de definitieve versie beschikbaar. Dan kunnen ook Apple-gebruikers het Limburgse toetsenbord installeren en gebruiken.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Microsoft brengt Limburgs toetsenbord op de markt
Bekende Limburgers zetten krabbel onder dialectpetitie
Wij leggen het uit: Waar staat het Limburgs als taal?
Limburgers verslaan Friezen op taalgebied
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen