Overslaan en naar de inhoud gaan

Android snapt voortaan ook Limburgs

Geplaatst opmaandag 21 augustus 2017 - 17:55

Gebruikers van een Android-toestel kunnen voortaan ook in het Limburgs typen.

Het nieuwe door Microsoft-ontwikkelde digitale toetsenbord waarin ook het Limburgs is verwerkt, is nu als testversie te downloaden.

Lees ook: Microsoft brengt Limburgs toetsenbord op de markt

Limburgs whatsappen
Het programma is mede ontwikkeld door de Universiteit Maastricht, taalprofessor Leonie Cornips en Dr. Yuri Michielsen-Tallmann. Niet alle dialecten staan al meteen in het programma, maar het kan wel nieuwe woorden en combinaties onthouden en geeft suggesties voor het volgende woord.

Drie kilometer
"Schrijven in Limburgs dialect valt niet mee", zegt Gino Morillo Morales, student assistent van professor Cornips. "De spellingregels zijn iedere drie kilometer anders en dat maakt geschreven communicatie vaak lastig. En omdat digitale communicatie veel belangrijker wordt, is het de bedoeling dat het Limburgs niet naar de achtergrond verdwijnt."

Diakritisch appen en facebooken
Hoe werkt het? Je download de app Swiftkey Beta in Google Play en selecteert Limburgs als taal. Bij elk Microsoft SwiftKey keyboard komt het Limburgs dan als taalkeuze voor. Tik je 'sto' in, dan geeft de app ‘stoon’als sugggestie. Tik je 'sj', dan voorspelt de app 'sjtaon.' Uiteindelijk is het de bedoeling dat het intikken van de vele diakritische tekens zoals ë, ò, é, äö, oë, oeë, àè, ieë, ieè, eë, ië, aeë, èë, èw, àèë, àèw, aoë geen probleem meer oplevert. Gebruikers kunnen snel blijven tikken.

Android
Vanaf september is de definitieve versie beschikbaar. Dan kunnen ook Apple-gebruikers het Limburgse toetsenbord installeren en gebruiken.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Microsoft brengt Limburgs toetsenbord op de markt
Bekende Limburgers zetten krabbel onder dialectpetitie
Limburgers verslaan Friezen op taalgebied
Wij leggen het uit: Waar staat het Limburgs als taal?
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen