Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vooronderzoek naar Van Rey duurt helemaal niet lang'

Geplaatst opmaandag 19 januari 2015 - 19:09

"Het justitieel vooronderzoek naar Van Rey duurt helemaal niet zo lang", dat zegt politicoloog André Krouwel maandag in AvondGasten.

"Van Rey heeft 40 jaar lang een netwerk opgebouwd en het openbaar ministerie is pas twee jaar bezig alles te ontrafelen."

Spil in netwerk
Krouwel noemt Van Rey de spil in een cliëntelistisch netwerk. "Van Rey zegt: dit is geen politiek. Maar dat is het wel. Want hij doet dingen voor mensen, maar in ruil daarvoor vraagt hij politieke steun. En hij heeft er ook soms letterlijk iets voor teruggekregen en dat mag niet. En dat is wat hij niet begrijpt."

Proces tegen Van Rey
Krouwel doet zijn uitspraken aan de vooravond van de start van het proces tegen de Roermondse VVD-coryfee, diens vriend en zakenrelatie Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs van Roermond. Ze worden alledrie verdacht van omkoping. Daarnaast wordt Van Rey nog verdacht van witwassen en van het lekken van vertrouwelijke informatie.

Liberaal
Krouwel: "Van Rey zegt: ik ben liberaal. Maar wat een liberaal zou doen, is zeggen: het is een vrije markt, dit is een aanbesteding, iedereen mag meedingen. Maar Van Rey gunt een opdracht zonder aanbesteding aan iemand uit zijn netwerk."

Geen ton, maar miljarden
Krouwel vindt het verder interessant dat in de Roermondse gemeentepolitiek iedereen wist wat er gebeurde, maar iedereen keek weg. En ook: "Van al die dertig, veertig jaar dat hij dit gedaan heeft, heeft justitie maar een ton gevonden die aan zijn handen is blijven kleven, terwijl er miljarden door zijn handen zijn gegaan. Dat is een interessant gegeven."

Regiezitting
Hoewel dinsdag het proces tegen Van Rey formeel van start gaat met een regiezitting, is de verwachting dat de inhoudelijke behandeling nog jaren op zich laat wachten. "Van Rey doet daar heel zielig over, maar hij spint er juist garen bij," zegt Krouwel. "Al die tijd mag hij namelijk gewoon meedoen aan de verkiezingen."

Stemmenkanon
De Volkspartij Limburg gaat dinsdag in Roermond, op de eerste dag van het proces, haar kandidatenlijst bekendmaken. "Zullen we wedden dat hij er gewoon op staat?", zegt Krouwel, "Die man is namelijk gewoon een stemmenkanon."

Lees ook: Vijf vragen over de zaak-Van Rey.

L1/AvondGasten
L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ANP
Besloten overleg over rol Teeven in zaak-Van Rey
Jos van Rey
Van Rey, Van Pol en Schreurs gedagvaard voor corruptie
Dagvaarding verrast oud-wethouder Tilman Schreurs
Van Rey, Van Pol en Schreurs niet aanwezig bij rechtszaak
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen