Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalig Roda JC-directeuren veroordeeld tot taakstraf

Geplaatst opmaandag 17 januari 2022 - 13:55

Voormalig Roda JC-directeur Ton Caanen (55) is veroordeeld tot 240 uur taakstraf. De rechter ziet voldoende bewijs voor valsheid in geschrifte en oplichting rondom de aankoop van zijn woning in 2015.

Ook Wim Collard (60), die eveneens tot de Roda JC-directie behoorde, en voormalig Roda-commissaris Hessel Meijer (63) zijn veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 80 en 120 uur.

Lees ook: 'Voormalig Roda-bestuurders verdacht van fraude'

Fictieve financiën
Op het moment van de feiten, eind 2015, werkte het trio nog bij de voetbalclub. Toenmalig technisch directeur Caanen wilde een woning in Spaubeek kopen en had daarvoor een hypotheekbedrag van 800.000 euro nodig. Volgens de rechter is bewezen dat zijn collega Collard, toen algemeen directeur, hem hielp door het salaris van Caanen op papier te verhogen.

Meijer, in die tijd al jaren aan de club verbonden in verschillende rollen, zou op zijn beurt 100.000 euro naar Caanen hebben overgemaakt. Zo leek het eigen vermogen van de directeur plots groter. Ook kwam Caanen op de loonlijst van het bedrijf van Meijer te staan, waardoor zijn maandelijks inkomen kunstmatig werd verhoogd. Het overtuigde de ABN AMRO-bank; Caanen kreeg zijn hypotheek.

Video L1

Nauwe samenwerking
De rechter sprak maandag van een 'nauwe en bewuste samenwerking' tussen de mannen. "Collard en Meijer wisten waar Caanen de stukken voor gebruikte", doelde hij op het aanvragen van de hypotheek. Caanen heeft misbruik gemaakt van hun vertrouwen en het initiatief kwam van zijn kant. Hij heeft de anderen bewogen strafbare feiten te plegen."

Lees ook: Verguisde Caanen: 'Veel roeptoeters bij Roda JC'

Eigen belangen
Caanen heeft volgens de rechter weinig inzicht in eigen handelen getoond. "Hij diende alleen zijn eigen belangen." Toch kreeg de geboren Gelener geen gevangenisstraf, zoals justitie in december eiste. "De behandeling van deze zaak heeft lang geduurd en de zaak is door de media opgepikt. Dat heeft zijn impact gehad op Caanen en zijn gezin. Hij is bovendien niet eerder veroordeeld."

De rechter koppelde wel een proeftijd aan de straf van de hoofdrolspeler: als hij binnen drie jaar opnieuw in de fout gaat, moet hij alsnog zes maanden de gevangenis in. Ook Meijer kreeg een proeftijd en een voorwaardelijke celstraf van één maand.

Club niet betrokken
Hoewel de mannen in de bewuste periode allemaal aan Roda JC verbonden waren en er bijvoorbeeld gefoeteld werd met Caanens loonstrookje van de club, werden andere medewerkers of de club zelf niet als verdachte aangemerkt. "Wij zijn ook op geen enkele manier door de betrokken instantie aangesproken", liet een clubwoordvoerder in 2019 aan De Limburger weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen