Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalig PLEM-gebouw wordt opvang voor asielzoekers

Geplaatst opwoensdag 3 april 2019 - 13:11

Het voormalige kantoorpand van de elektriciteitsmaatschappij PLEM aan de Francois de Veyestraat in Maastricht wordt omgebouwd tot opvanglocatie voor asielzoekers.

De handelingen zijn woensdagochtend begonnen. In het gebouw kunnen medio volgend jaar 650 asielzoekers worden gehuisvest.

Langere termijn
In 2015 is het aantal asielzoekers flink gegroeid, gevolgd door een afname die onder meer te maken had met de Turkije-deal. Dat er ondanks deze afname opnieuw een AZC bijkomt heeft volgens Peter Siebers van het COA niks te maken met die schommelingen, maar met het feit dat er altijd wel een basisopvang aan huisvesting nodig is voor asielzoekers. "We proberen nu ook juist over de langere termijn na te denken, vandaar dat we hier ook 17 jaar blijven. Uiteindelijk is dat ook goedkoper. En Maastricht is een uitstekende plek om wat langer te zitten."

Het voormalige PLEM-gebouw is daarom door het COA gekocht, terwijl er voorheen juist alleen locaties waren die werden gehuurd.

Video: L1

Luxe, maar niet riant
Het gebouw gaat plaats bieden aan 650 vluchtelingen, die daar in appartementen zullen verblijven. Ze worden uitgerust met vloerverwarming, er is veel lichtinval. "Als het gerenoveerd is, dan ziet het er netjes uit. En ook mensen uit Maastricht moeten er tegenaan kijken", zegt Siebers. "Maar je moet je realiseren dat het voor de vluchteling niet riant is: vaak worden er twee gezinnen in een appartement gezet. Dan heb je natuurlijk niet veel ruimte en weinig privacy."

A-locatie
De locatie is erg centraal in Maastricht, en dat biedt veel voordelen voor de asielzoekers: "De vluchtelingen kunnen op die manier makkelijk het centrum en makkelijk contact maken met de maatschappij hier", zegt Siebers. Maar het werkt ook omgekeerd. Zo kunnen de vrijwilligers het gebouw ook makkelijk bereiken. Tevens zorgt het nieuwe gebouw voor nieuwe werkgelegenheid: zo er zouden minimaal 25 banen bij het COA bijkomen.

Problemen met buurtbewoners
Voorheen was er een tijdelijke locatie van het AZC in het voormalige huis van bewaring in de wijk Limmel, maar de 600 asielzoekers zijn medio 2017 opnieuw overgeplaatst naar tijdelijke andere locaties. De tijdelijke locaties zorgden voor veel problemen, met name met buurtbewoners. Wethouder Mara de Graaf verwacht niet de deze problemen in dezelfde orde van grootte zullen zijn. "In 2015 zagen bewoners dat er op korte termijn een locatie zou worden geopend. Ze waren daardoor verrast en er kwamen allerlei emoties bij kijken. Dat is nu niet aan de orde, omdat dit besluit al lang geleden is genomen en we hebben ook nog enige tijd voordat het pand daadwerkelijk in gebruik genomen wordt."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen