Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalig knecht Tom Dumoulin bekent dopinggebruik

Geplaatst opmaandag 4 maart 2019 - 9:19

Wielrenner Georg Preidler heeft bekend bloeddoping te hebben gebruikt. De 28-jarige Oostenrijker rijdt sinds vorig jaar voor de Franse ploeg Groupama-FDJ, daarvoor was hij vijf seizoenen de ploeggenoot van Tom Dumoulin.

Bij Sunweb was hij één van de knechten die Dumoulin in 2017 naar de eindoverwinning in de Giro d'Italia hielp.

Eerlijkheid
"Ik heb een fout gemaakt en wil eerlijk zijn", zegt Preidler maandag in Oostenrijkse kranten. "Het was de grootste fout van mijn leven. Alles wat ik kan zeggen, is dat ik niet meer kon leven met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik vals heb gespeeld. De laatste dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet meer eten en slapen."

Het is niet duidelijk in welke periode de Oostenrijker gebruik heeft gemaakt van de verboden bloedtransfusies. Preidler benadrukt wel dat bij hem alleen bloed is afgenomen en dat het nooit is teruggebracht in zijn lichaam. "Maar alleen het idee al is strafbaar."

Dopingschandaal
Afgelopen week kwam de dopingzaak in Oostenrijk aan het rollen. Tijdens de WK noordse nummers in Seefeld werden vijf langlaufers opgepakt, onder wie twee Oostenrijkers. Eén van hen, Max Hauke, werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie.

Politie-invallen
De politie deed tegelijkertijd in de Duitse stad Erfurt een inval. Daarbij werd de Duitse arts opgepakt die wordt beschouwd als spil in de zaak. Hij zou de apparatuur voor bloeddoping hebben overgenomen van de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner, die in het verleden renners van de toenmalige Rabobankploeg hielp bij verboden praktijken.

Wielrenners
Wielrenner Stefan Denifl bekende in het weekeinde dat hij bloeddoping heeft gebruikt. De 31-jarige Oostenrijker, in 2017 winnaar van een bergetappe in de Vuelta, heeft momenteel geen ploeg. Denifl zou dit jaar voor CCC gaan rijden, maar kort voor de jaarwisseling liet hij zijn contract om "persoonlijke redenen" ontbinden.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen