Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorlopig ontwerp voor vervanging V&D-pand Sittard onthuld

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 22:11

De gemeente Sittard-Geleen heeft vrijdag het voorlopige ontwerp bekend gemaakt voor het gebouw dat in de plaats zal komen van het oude V&D-pand aan de Markt in Sittard. Inwoners zijn nu aan zet om hun mening over het plan te delen.

"Het gebouw is ontworpen als eigentijdse variant op de bestaande bebouwing aan de Markt", zo staat er in het ontwerpplan van het architectenbureau.

Huis aan de Markt
Het te bouwen complex, dat Huis aan de Markt gaat heten, is ontworpen door architectenbureau Mecanoo, waar de Sittardse architect Francine Houben directeur is. Laudy Ontwikkeling zal dienen als ontwikkelaar. In het pand komen onder andere een multifunctionele raadszaal, vergaderruimtes, flexwerkplekken en dertig woningen. Ook wordt het mogelijk het nieuwe huis van Visit Zuid-Limburg. Het balkon aan de marktzijde kan volgens het ontwerpplan dienen als locatie voor grote evenementen als het Appelesiene Sjmiete tijdens carnaval.

Meerdere ontwerpen
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat meerdere architectenbureaus een ontwerp zouden aanleveren. Helaas is het volgens een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen op dit moment moeilijk om mensen in de sector te krijgen. "We zijn blij dat we überhaupt één inschrijver hebben", aldus de woordvoerder.

Mening van inwoners
Inwoners mogen hun mening over het ontwerp geven tot en met 17 november. Dat kan online en tijdens een pop-up expositie in het voormalige warenhuis. Het door Mecanoo aangeleverde ontwerp wordt de komende dagen tentoongesteld aan de inwoners, waarna een adviescommissie aan de slag gaat met de reacties.

Aanpassingen aan het voorlopige ontwerp zijn her en der nog mogelijk, voordat de officiële gunning in half december plaatsvindt. "Maar we gaan er niet vanuit dat er verandering nodig is", vertelt de gemeentewoordvoerder.

Historisch stadhuis
In de jaren 60 werd besloten om het historische stadhuis aan de Markt te slopen om vervolgens op die plek een pand voor de V&D aan te leggen. Dat gebouw was voor veel inwoners van Sittard een doorn in het oog. Op de plek waar vroeger het raadhuis met toren stond, komt nu een nieuwe mast. "Op deze wijze geven we een eigentijdse interpretatie van de geschiedenis van de locatie", schrijft het architectenbureau in het ontwerpplan.

Begin november is de sloop van de binnenkant van het pand gestart.

Lees ook: Sloop voormalig V&D-gebouw Sittard begonnen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen