Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorlopig geen derde coffeeshop in Heerlen

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 22:00

De gemeente Heerlen gaat het aantal coffeeshops binnen de gemeentegrenzen voorlopig niet uitbreiden van twee naar drie.

Dat laat burgemeester Roel Wever per brief aan de gemeenteraad weten. Het gemeentelijk beleid staat weliswaar drie coffeeshops toe, maar een derde wiettent krijgt voorlopig geen vergunning van de burgemeester.

Wietproef
Aanleiding voor het besluit is onder meer de wietproef waar Heerlen aan mee gaat doen. "Die start in het najaar van 2021", verwacht Wever. Dat experiment is erop gericht om te kijken of het mogelijk is om de levering, in- en verkoop van marihuana geheel legaal te laten verlopen. In Limburg doet behalve Heerlen ook Maastricht mee aan de proef.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Klanten
"Voor die proef geldt het zogenoemde ingezetenencriterium en ik heb de indruk dat we om die reden genoeg hebben aan twee coffeeshops." Het ingezetenencriterium betekent dat alleen Nederlanders hasj mogen kopen in de coffeeshop. "Zeker de helft van de klanten van de coffeeshops in Heerlen komt niet uit Nederland", weet Wever.

Locatie
Ook speelt voor Wever mee dat in de woonwijk Heerlerbaan, waar zich eventueel een coffeeshop mag vestigen, er geen geschikte locatie te vinden is. "Een locatie is geschikt als die niet zorgt voor ronkende motoren in de wijk geen geluidsoverlast veroorzaakt en bijvoorbeeld niet in de buurt van een school ligt", legt Wever uit.

Voormalige tippelzone
De meest geschikte locatie in Heerlen-Zuid is te vinden aan de Euregioweg, de voormalige tippelzone van Heerlen. Echter valt die plek wat Wever betreft om praktische redenen af. Vergunningstraject, te verwachten juridische procedures en bouwtijd zorgen er volgens de burgemeester voor dat het minstens twee tot vier jaar duurt voordat op die plek een coffeeshop de deuren kan openen.

Illegaal
Op last van de voorganger van Wever, Emile Roemer, is coffeeshop The Brothers aan de Heerlerbaan op 1 augustus 2019 gesloten. Directe aanleiding daarvoor is de vondst van 59 kilo softdrugs, die deels illegaal is.

Overlast
De vergunning voor deze coffeeshop is in januari 2020 ingetrokken. Roemer heeft in het voorjaar van 2020 aangegeven dat hij het liefst voor de duur van tien jaar geen coffeeshop wil zien op de locatie aan de Heerlerbaan, om overlast voor de buurt te voorkomen.

Lees ook: Tien jaar lang geen coffeeshop op probleemlocatie Heerlen

Schietpartij
In 2013 heeft bij de betreffende coffeeshop een schietpartij plaatsgevonden. De politie heeft toen geschoten op een auto.

Lees ook: Wat gebeurde er tijdens de schietpartij bij de coffeeshop?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen