Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorlopig geen derde coffeeshop in Heerlen

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 22:00

De gemeente Heerlen gaat het aantal coffeeshops binnen de gemeentegrenzen voorlopig niet uitbreiden van twee naar drie.

Dat laat burgemeester Roel Wever per brief aan de gemeenteraad weten. Het gemeentelijk beleid staat weliswaar drie coffeeshops toe, maar een derde wiettent krijgt voorlopig geen vergunning van de burgemeester.

Wietproef
Aanleiding voor het besluit is onder meer de wietproef waar Heerlen aan mee gaat doen. "Die start in het najaar van 2021", verwacht Wever. Dat experiment is erop gericht om te kijken of het mogelijk is om de levering, in- en verkoop van marihuana geheel legaal te laten verlopen. In Limburg doet behalve Heerlen ook Maastricht mee aan de proef.

Lees ook: 'Maastricht en Heerlen doen mee aan wietproef'

Klanten
"Voor die proef geldt het zogenoemde ingezetenencriterium en ik heb de indruk dat we om die reden genoeg hebben aan twee coffeeshops." Het ingezetenencriterium betekent dat alleen Nederlanders hasj mogen kopen in de coffeeshop. "Zeker de helft van de klanten van de coffeeshops in Heerlen komt niet uit Nederland", weet Wever.

Locatie
Ook speelt voor Wever mee dat in de woonwijk Heerlerbaan, waar zich eventueel een coffeeshop mag vestigen, er geen geschikte locatie te vinden is. "Een locatie is geschikt als die niet zorgt voor ronkende motoren in de wijk geen geluidsoverlast veroorzaakt en bijvoorbeeld niet in de buurt van een school ligt", legt Wever uit.

Voormalige tippelzone
De meest geschikte locatie in Heerlen-Zuid is te vinden aan de Euregioweg, de voormalige tippelzone van Heerlen. Echter valt die plek wat Wever betreft om praktische redenen af. Vergunningstraject, te verwachten juridische procedures en bouwtijd zorgen er volgens de burgemeester voor dat het minstens twee tot vier jaar duurt voordat op die plek een coffeeshop de deuren kan openen.

Illegaal
Op last van de voorganger van Wever, Emile Roemer, is coffeeshop The Brothers aan de Heerlerbaan op 1 augustus 2019 gesloten. Directe aanleiding daarvoor is de vondst van 59 kilo softdrugs, die deels illegaal is.

Overlast
De vergunning voor deze coffeeshop is in januari 2020 ingetrokken. Roemer heeft in het voorjaar van 2020 aangegeven dat hij het liefst voor de duur van tien jaar geen coffeeshop wil zien op de locatie aan de Heerlerbaan, om overlast voor de buurt te voorkomen.

Lees ook: Tien jaar lang geen coffeeshop op probleemlocatie Heerlen

Schietpartij
In 2013 heeft bij de betreffende coffeeshop een schietpartij plaatsgevonden. De politie heeft toen geschoten op een auto.

Lees ook: Wat gebeurde er tijdens de schietpartij bij de coffeeshop?

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen