Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voorkomen dat heel Nederland aan de wiet gaat'

Geplaatst opdonderdag 21 juni 2018 - 19:29

De legale wietteelt moet niet het gebruik gaan promoten.

Dat zegt burgemeester Antoin Scholten in het L1 programma AvondGasten. "We moeten juist voorkomen dat heel Nederland aan de wiet gaat", aldus Scholten.

Advies
Hij reageert daarmee op het advies van een commissie over het experiment met legale hennepteelt. Die stelt voor om het experiment in meer gemeenten uit te voeren met meerdere smaken en sterktes en bovendien voor een goede prijs. Antoin Scholten wil met zijn gemeente Venlo ook mee doen aan die proef.

Drempel
"Maar we moeten de drempel niet verlagen, maar juist verhogen voor het gebruik van wiet", zegt Scholten. Volgens hem is het legaal telen van wiet juist belangrijk vanwege de volksgezondheid zodat de overheid kan toezien op de kwaliteit van de wiet. "Laten we hetzelfde doen als met tabak en alcohol: ontmoedigen. Het geld dat we verdienen met accijns gebruiken hiervoor."

Straathandel
Hij is positief over het advies, zeker als het gaat om het telen van meerdere soorten wiet: "Zo kun je de straathandel voorkomen." Ook Heerlen is enthousiast over de voorstellen en doet graag mee met de proef. "Je kunt heel goed kijken hoe het gaat met de drugstoeristen, neemt dat toe of af? Of gaan we alle coffeeshops verplichten om mee te doen, dat zijn allemaal mogelijkheden", zegt wethouder Peter van Zutphen van Heerlen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen