Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkom met deze vijf tips een eenzame kerst in coronatijd

Geplaatst opvrijdag 30 oktober 2020 - 5:59

Veel ouderen verwachten dit jaar de feestdagen eenzaam door te brengen. 40 procent verwacht alleen te zijn met de kerst en 60 procent ook met Oud en Nieuw, zo blijkt uit een peiling van ouderenbond ANBO.

Alle hens aan dek dus. Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Tip 1: Laat zien dat je aan iemand denkt
Een belangrijke taak is weggelegd voor onszelf, zegt Bernardet Naber van de ANBO: "Kijk alsjeblieft in je eigen omgeving naar ouderen die eenzaam zijn, zoals je opa en oma, of ouderen in de straat. Maak eens een praatje met ze, bel ze eens op, stuur een kaartje. Een klein gebaar doet al veel".

Voor een luisterend oor heeft de ANBO een landelijke telefoonlijn ingesteld. Ouderen kunnen de corona-lijn bellen als ze eenzaam zijn. "Ook hebben we dagelijkse beweeglessen opgezet, die elke dag om 10:00 uur live worden uitgezonden op Facebook en zijn er andere online activiteiten", zegt Naber.

Tip 2: Ga naar buiten
Een voor de hand liggende tip is om niet achter de geraniums te blijven zitten, maar er toch zoveel mogelijk op uit te gaan. Al is het maar voor een boodschap of een dagelijkse wandeling. Op die manier kom je toch onder de mensen én je blijft in beweging en dat komt je immuunsysteem weer ten goede.

Tip 3: Sluit je ergens bij aan
Marja Veenstra van Burgerkracht Limburg heeft nog een aantal concrete adviezen dicht bij huis. Ouderen die zich eenzaam voelen en daar verandering in willen brengen, kunnen het beste informeren in hun eigen buurt of daar initiatieven zijn waar ze zich bij kunnen aansluiten, zoals eetclubs, wandelgroepen of kienmiddagen. Vaak hebben dat soort clubs al maatregelen genomen om de activiteiten coronaproof te laten verlopen. In veel gemeenten zijn ook organisaties actief die zich met senioren bezighouden. Of bijvoorbeeld een afdeling van De Zonnebloem.

Tip 4: Klop aan bij gemeente of huisarts
Als de voorgaande tips onvoldoende werken, kun je je ook tot een instantie wenden. Het klinkt misschien niet direct voor de hand liggend, maar bel eens met je eigen gemeente of kijk daar eens op de website, zegt Veenstra. Want de meeste gemeentes organiseren allerlei activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen kunnen zich ook wenden tot hun huisarts. Die kan iemand dan doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners of goede adviezen geven.

"De initiatieven per gemeente lopen sterk uiteen, van bellijnen tot bezoekclubjes en huis-aan-huis-bezoeken van ouderenadviseurs. In Kerkrade bijvoorbeeld hebben ze het project Welzijn op Recept. In het kader daarvan is ooit met het idee gespeeld om een huisdier te plaatsen bij iemand die eenzaam is," zegt Veenstra. Door omstandigheden is het project nooit van de grond gekomen. Veel ideeën zijn in de praktijk lastiger uitvoerbaar dan in theorie. "Zeker in deze tijden van corona zijn er vaak veel praktische belemmeringen voor projecten om eenzaamheid tegen te gaan."

Tip 5: Ga online
Sinds het begin van de coronacrisis afgelopen voorjaar hebben ouderen volgens Bernardet Naber van de ANBO een inhaalslag gemaakt met internet en smartphones. "Veel mensen die voor de crisis niet online actief waren, hebben inmiddels wel een account aangemaakt op Facebook of maken gebruik van beeldbellen." Dat is coronaproof en op die manier kunnen ze toch snel in contact komen met familie of vrienden.

Overzicht en inspiratie
Burgerkracht Limburg heeft veel initiatieven in onze provincie gebundeld op deze website. Als je wil weten wat er in jouw omgeving te doen valt of georganiseerd wordt, neus daar dan eens tussen. In navolging van het landelijke project Een tegen Eenzaamheid, is er ook de regionale variant Samen tegen Eenzaamheid, met initiatieven en steun voor mensen die eenzaam zijn. Dit project loopt in een aantal pilotgemeenten: Weert, Venray, Valkenburg, Gulpen-Wittem en Beekdaelen. Op de site eenzaam.nl van de overheid vind je meer informatie over eenzaamheid in het algemeen.

Achtergrond
Ruim 40 procent van de ouderen verwacht dit jaar de kerst alleen of hoogstens met de eigen partner te vieren. Voor Oud en Nieuw ligt dat percentage nog hoger, namelijk 62 procent. Dat zegt ouderenbond ANBO op basis van een eigen peiling onder bijna 1100 ouderen. Ruim een kwart van de ouderen verwacht bezoek van familie of vrienden te krijgen of zelf op bezoek te gaan. Cijfers van andere jaren zijn er niet omdat de ANBO deze peiling voor het eerst heeft gehouden. En er zijn ook geen cijfers voor de afzonderlijke regio's. Wel is duidelijk dat de huidige corona-beperkingen nog meer eenzaamheid in de hand werken.

Ondanks de digitale inhaalslag die ouderen gemaakt hebben na het uitbreken van de pandemie, zien ouderen hierin niet per se de oplossing voor een eenzame kerst, zo blijkt uit de peiling. Minder dan één procent geeft aan online iets met elkaar te gaan ondernemen met de feestdagen.

Taboe
Volgens Marja Veenstra van Burgerkracht Limburg rust er nog steeds een taboe op eenzaamheid. "Mensen vinden het moeilijk toe te geven dat ze eenzaam zijn en bovendien hebben overheden of hulpverleningsinstanties niet altijd iedereen in beeld die eenzaamheid ervaart." Voor ouderen is het vaak nog moeilijker omdat zij vaker geconfronteerd worden met verlies in hun nabije omgeving en dat kan de gevoelens van eenzaamheid nog versterken.

Slecht voor je gezondheid
Uit onderzoek is gebleken dat eenzaamheid op de lange termijn slecht is voor de gezondheid. Het risico van een sociaal isolement dreigt, mensen kunnen er ongelukkiger van worden en zelfs depressief of suïcidaal. Maar ook fysiek is eenzaamheid niet gezond: net als stress kan dit het immuunsysteem aantasten, maar het verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten of de ziekte van Alzheimer. Kortom: het verhoogt de kans op voortijdig overlijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen