Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereiding grootschalige coronavaccinatie in volle gang

Geplaatst opmaandag 23 november 2020 - 15:39

De Limburgse GGD'en zijn volop bezig met de voorbereidingen op de grootschalige coronavaccinatie in de provincie.

Dat bevestigen de woordvoerders van GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg maandag.

Snel meer duidelijkheid
Hoe dat grootschalige vaccinatieprogramma er concreet uit komt te zien is nu nog niet duidelijk. "Ik verwacht snel meer duidelijkheid te krijgen, misschien eind november al", zegt de woordvoerder van de Noord-Limburgse gezondheidsdienst. GGD Zuid Limburg houdt nog een slag om de arm: "Ik denk niet dat wij dat ook al op díe korte termijn weten."

Razendsnel
De ontwikkelingen rondom het coronavaccin gaan razendsnel. Het vaccin van de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca, dat is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford, is veelbelovend. Ook het Amerikaanse vaccin van Pfizer laat goede resultaten zien.

Afhankelijk
Deze recente ontwikkelingen zorgen ervoor dat de Limburgse GGD'en bezig zijn met de voorbereidingen op grootschalige vaccinatie in de provincie. "Voor de concrete invulling ervan zijn we afhankelijk van de knopen die landelijk worden doorgehakt", zegt de woordvoerder van GGD Limburg-Noord. Daarmee doelt de woordvoerder op de beslissingen die het kabinet gaat nemen, na overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Verschillende scenario's
De GGD houdt in elk geval met verschillende scenario's rekening: "Gaan we heel veel vaccineren in korte tijd, of gaan we de vaccinatie over een langere periode spreiden?", zegt de woordvoerder van GGD Limburg-Noord daarover. "Pas als een scenario is gekozen, kunnen wij concreet gaan kijken aan welke voorwaarden bijvoorbeeld de locaties moeten voldoen om de vaccins toe te kunnen dienen bij de Limburgse bevolking." De woordvoerder van GGD Zuid Limburg vult aan: "En wie gaan vaccineren? Huisartsen? GGD-personeel? Gaat het via Arbodiensten? Of een combinatie daarvan? Dat zijn allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden."

Voorrang
Intussen is duidelijk dat de regering ervoor kiest om ouderen en medewerkers in de zorgsector voorrang te geven in het mega-vaccinatieprogramma. Het kabinet neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over.

Wekelijks overleg
Sinds de persconferentie van 17 november is het overleg tussen alle betrokken partijen met betrekking tot de vaccinatie van de bevolking opgeschroefd. Ook de Limburgse GGD'en schuiven bij dat overleg aan. "Dat vindt wekelijks plaats", zegt de woordvoerder van GGD Limburg-Noord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen