Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorarrest Albanezen na 22 maanden weer verlengd

Geplaatst opvrijdag 13 september 2019 - 13:29

De twee Albanese mannen Driza S. en Banaj G., die worden verdacht van het schieten op agenten toen een arrestatieteam hun drugspand binnenviel, blijven langer vastzitten.

Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald.

Achter de tralies
De Albanezen zitten al sinds 23 november 2017 vast. Toen viel een arrestatieteam een hennepplantage aan de Nusterweg in Sittard binnen die het tweetal op dat moment bewaakte. Daarbij ontstond een vuurgevecht waarbij geschoten zou zijn op de politie.

Lees ook: Arrestatieteam onder vuur genomen bij inval drugspand

Bij de actie werden in totaal acht personen gearresteerd. De anderen zijn ondertussen weer op vrije voeten. Alleen de twee Albanezen zitten nog vast, omdat de ten laste legging het zwaarst is.

Lang voorarrest
Het is opvallend dat de zaak zo lang duurt. "Voor mij is 22 maanden voorarrest een nieuw record", stelt advocaat Ivo van de Bergh vrijdag in de rechtbank.

Opnieuw verlengd
Er stond vrijdag opnieuw een pro-formazitting over de zaak gepland. Het is de zoveelste op rij. Door onduidelijkheid in de ten laste legging en een wrakingsverzoek van de rechtbank is het proces flink vertraagd.

Ook dit keer werd het proces weer verlengd met een nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, over het vuurgevecht en de exacte baan van de kogel.

Onduidelijk
Duidelijk is wel dat er ergens tijdens de arrestatie een keer geschoten is, maar wie dat heeft gedaan is nog onduidelijk. Toch wordt beide mannen poging tot doodslag ten laste gelegd.

Lees ook: Albanezen over rumoerige nacht: 'Niet op politie geschoten'

Of die tenlastelegging overeind blijft staan, is nog maar de vraag. De rechtbank trok de verdenking al een keer in, maar bracht het een zitting later toch weer ter sprake. Dat was reden genoeg voor de verdediging om de rechtbank te wraken, met nog meer vertraging tot gevolg.

Hennepkwekerij
Naast de poging tot doodslag worden de mannen verdacht van het kweken van hennep en het bezit van wapens en een grote hoeveelheid hennep.

Voorarrest opheffen
Volgens de verdediging had vrijdag het voorarrest opgeheven moeten worden. De maximale straf die de mannen kunnen krijgen voor de overige strafbare feiten, als de poging tot doodslag komt te vervallen, is namelijk bijna bereikt.

De rechtbank ging hier echter niet in mee. Volgens de rechter is het gevaar voor recidive en het vluchtgevaar te groot. Ook blijft de verdenking van poging tot doodslag overeind.

Onderzoek
Het Nederlands Forensisch Instituut gaat nu opnieuw onderzoek doen naar het incident. Over drie maanden buigt de rechter zich opnieuw over de zaak. Dan volgt mogelijk ook de inhoudelijke behandeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen