Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorarrest Albanezen na 22 maanden weer verlengd

Geplaatst opvrijdag 13 september 2019 - 13:29

De twee Albanese mannen Driza S. en Banaj G., die worden verdacht van het schieten op agenten toen een arrestatieteam hun drugspand binnenviel, blijven langer vastzitten.

Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald.

Achter de tralies
De Albanezen zitten al sinds 23 november 2017 vast. Toen viel een arrestatieteam een hennepplantage aan de Nusterweg in Sittard binnen die het tweetal op dat moment bewaakte. Daarbij ontstond een vuurgevecht waarbij geschoten zou zijn op de politie.

Lees ook: Arrestatieteam onder vuur genomen bij inval drugspand

Bij de actie werden in totaal acht personen gearresteerd. De anderen zijn ondertussen weer op vrije voeten. Alleen de twee Albanezen zitten nog vast, omdat de ten laste legging het zwaarst is.

Lang voorarrest
Het is opvallend dat de zaak zo lang duurt. "Voor mij is 22 maanden voorarrest een nieuw record", stelt advocaat Ivo van de Bergh vrijdag in de rechtbank.

Opnieuw verlengd
Er stond vrijdag opnieuw een pro-formazitting over de zaak gepland. Het is de zoveelste op rij. Door onduidelijkheid in de ten laste legging en een wrakingsverzoek van de rechtbank is het proces flink vertraagd.

Ook dit keer werd het proces weer verlengd met een nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, over het vuurgevecht en de exacte baan van de kogel.

Onduidelijk
Duidelijk is wel dat er ergens tijdens de arrestatie een keer geschoten is, maar wie dat heeft gedaan is nog onduidelijk. Toch wordt beide mannen poging tot doodslag ten laste gelegd.

Lees ook: Albanezen over rumoerige nacht: 'Niet op politie geschoten'

Of die tenlastelegging overeind blijft staan, is nog maar de vraag. De rechtbank trok de verdenking al een keer in, maar bracht het een zitting later toch weer ter sprake. Dat was reden genoeg voor de verdediging om de rechtbank te wraken, met nog meer vertraging tot gevolg.

Hennepkwekerij
Naast de poging tot doodslag worden de mannen verdacht van het kweken van hennep en het bezit van wapens en een grote hoeveelheid hennep.

Voorarrest opheffen
Volgens de verdediging had vrijdag het voorarrest opgeheven moeten worden. De maximale straf die de mannen kunnen krijgen voor de overige strafbare feiten, als de poging tot doodslag komt te vervallen, is namelijk bijna bereikt.

De rechtbank ging hier echter niet in mee. Volgens de rechter is het gevaar voor recidive en het vluchtgevaar te groot. Ook blijft de verdenking van poging tot doodslag overeind.

Onderzoek
Het Nederlands Forensisch Instituut gaat nu opnieuw onderzoek doen naar het incident. Over drie maanden buigt de rechter zich opnieuw over de zaak. Dan volgt mogelijk ook de inhoudelijke behandeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen