Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral Limburgers ervaren verkeersoverlast in eigen buurt

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 6:49

Limburgers ervaren veel verkeersoverlast in hun eigen buurt. Ze ergeren zich aan parkeerproblemen, agressief rijgedrag en mensen die te hard rijden.

Ruim 35 procent van de Limburgers ergert zich aan het verkeer in hun woonomgeving. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder 135.000 Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar.

Ergernissen
Alleen in de provincie Zuid-Holland ervaren meer inwoners overlast door verkeer, namelijk ruim 36 procent van de inwoners ergert zich hieraan. Landelijk ligt dat percentage iets lager: op 32 procent. Ook in de rest van Nederland komt verkeersoverlast veel voor. Zo ergeren zes op de tien ondervraagden zich weleens aan mensen die te hard rijden. Vier op de tien Nederlanders heeft last van parkeerproblemen. Twee op de tien mensen klagen over agressief verkeersgedrag.

Te hard rijden
Hardrijders zorgen voor de grootste ergernis onder Limburgers. Bijna 27 procent van de ondervraagden ervaart overlast door automobilisten die te hard rijden in hun woonbuurt. Landelijk ligt dit percentage op 22 procent.

Parkeerproblemen spelen het meest in de Hollandse provincies. In onze provincie ergert zo'n 18 procent van de inwoners zich aan het foutgeparkeerd staan van auto's.

Agressief rijgedrag
Limburgers klagen van alle Nederlanders het meest over agressief gedrag op de weg. Ruim 8 procent ervaart hier overlast door. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde ligt op 6 procent.

Vooral in dichtbevolkte buurten is het verkeer vaak een bron van ergernis. In dunbevolkte gebieden komt het weliswaar meer voor dat mensen te hard rijden, maar inwoners zien dit minder vaak als een probleem.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen