Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voor zomerreces oplossing tekort elektrificatie Maaslijn'

Geplaatst opdinsdag 25 mei 2021 - 14:57

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat wil voor het zomerreces een akkoord met de provincie bereiken over het financiële tekort voor de elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen.

Dat reces begint op 9 juli. Van Veldhoven meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een 'constructief' gesprek met waarnemend gouverneur Johan Remkes op 12 mei.

Lees ook: 'Bestuurscrisis staat snelle oplossing Maaslijn in de weg'

Afspraken
'In dit gesprek is van beide kanten de bereidheid uitgesproken om op korte termijn gezamenlijk te komen tot redelijke afspraken, noodzakelijk voor de realisatie van het project Maaslijn', aldus de staatssecretaris in haar brief. 'Onze inzet is niet alleen het project financieel weer goed op de rails te krijgen, maar ook te zorgen voor een goede samenwerking tussen alle partijen in de komende jaren.'

Prijskaartje
De (oude) Tweede Kamer nam in februari een motie van de PvdA aan waarin stond dat het Rijk moet opdraaien voor de extra kosten van de Maaslijn. Het gaat om 79 miljoen euro en inclusief BTW zelfs om 96 miljoen. Het prijskaartje voor de elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn komt daarmee op 291 miljoen euro.

De kostenoverschrijding komt door een te lage raming van de kosten door spoorbeheerder ProRail. Dat is een onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur.

Lees ook: Kosten Maaslijn lopen nog verder op, vertraging dreigt

Versobering en vertraging
Bijna anderhalve maand geleden stuurden de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland nog een brief aan de staatssecretaris waarin ook zij stellen dat het Rijk aan de lat moet staan voor het tekort. Zij wijzen er onder meer op dat de drie provincies eerder al 153 miljoen hebben bijgedragen op een budget van toen nog 153 miljoen euro. De provincie Limburg alleen al heeft 99,9 miljoen op tafel gelegd. Maar staatssecretaris Van Veldhoven liet eerder al weten dat zij niet bereid is het Rijk alleen voor de kostenoverschrijding op te laten draaien. Ook sloot zij versobering en vertraging niet uit. In het gesprek met waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft zij de noodzaak van 'aanvullende afspraken' nog eens benadrukt.

Lees ook: Tweede Kamer: Rijk moet opdraaien voor extra kosten Maaslijn

Onderhandelingsruimte
Remkes zelf vroeg en kreeg in een vergadering van een interim-statencommissie ruim een week voor zijn overleg om enige onderhandelingsruimte. "Het is een slepend dossier waarin iets zal moeten gebeuren", zo zei hij toen. "Daarom heb ik wel handelingsvrijheid nodig. Want we kunnen niet volstaan met een opstelling waarbij de brief van de drie provincies de ultieme wijsheid is. En dat daarmee het overleg stopt."

Ook de waarnemend gouverneur heeft in een mededeling aan het Limburgs Parlement kort verslag gedaan van de afspraken die in het overleg met de staatssecretaris zijn gemaakt. Hij meldt eveneens dat 'het streven is om voor het zomerreces tot sluitende afspraken te komen'. "Uiteraard zullen wij de daarbij te maken afspraken aan uw Staten voorleggen", aldus Remkes.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen