Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voor horecabedrijven moeilijk om vakantiegeld uit te keren'

Geplaatst opwoensdag 29 april 2020 - 17:15

Voor veel horecabedrijven in Limburg gaat het moeilijk worden om komende maand het vakantiegeld uit te keren aan hun werknemers. "Een groot deel heeft het geld niet."

Dit zegt Christiaan Fijen, regiomanager Limburg van Koninklijke Horeca Nederland. "Als dan het vakantiegeld wel uitgekeerd moet worden, kan het voortbestaan van de zaak in gevaar komen."

Moeilijk
Het is niet bekend hoeveel procent van de Limburgse horecabedrijven het vakantiegeld nu niet kan uitkeren. "Maar voor veel zal dit moeilijk worden. Vooral voor bedrijven die seizoensgericht werken. Die draaien vaak in de winter verlies. Daar is het voorseizoen, denk aan maart, april en mei heel belangrijk om zo het vakantiegeld uit te kunnen betalen aan hun werknemers."

Lees ook: Valkenburgse horeca luidt noodklok: 'Moet niet langer duren'

Gezamenlijke oplossing
Volgens Fijen zijn de vakbonden en de werkgevers niet tot een gezamenlijke oplossing gekomen als het gaat om het vakantiegeld. "Er wordt dus nu op individueel niveau gekeken hoe de uitbetaling van het vakantiegeld gaat", vertelt de regiomanager. "De werkgever en de werknemers gaan hierover in gesprek en hopen zo tot een goede regeling te komen. Dan kijken we ook naar de persoonlijke situatie van de werknemer. Als de werknemer er persoonlijk goed voorstaat, kan er besloten worden om het later uit te betalen dit jaar of in delen. Heeft een werknemer bijvoorbeeld schulden af te lossen, dan is het uitkeren van het vakantiegeld natuurlijk urgent."

Hij vervolgt: "Volgens de vakbonden zouden de inkomsten voor het vakantiegeld al binnen moeten zijn. Maar er zijn veel bedrijven in de horeca die in de winterperiode dus verlies draaien en het echt moeten hebben van het voorjaar en de zomer", aldus Feijen. "Het is zeker onze insteek om de werknemers in 2020 nog hun vakantiegeld uit te keren. We moeten er toch samen doorheen."

Steunpakketten
Door de coronacrisis is sinds 15 maart de horeca dicht. "Als op 2 juni aanstaande de situatie niet is gewijzigd en er geen aanvullende steunpakketten zijn, geeft één op de drie horecabedrijven in Limburg aan dat het erg moeilijk gaat worden om hun hoofd boven water te houden", sluit Fijen af.

Lees ook: Horeca-uitzendbureau Mise en Place vraagt faillissement aan

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen