Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst in weken ziekenhuisopnames coronapatiënten

Geplaatst opdonderdag 13 augustus 2020 - 16:29

In het Zuyderland Ziekenhuis zijn de afgelopen dagen drie coronapatiënten opgenomen. Eén patiënt ligt op de IC.

Dat meldt bestuursvoorzitter David Jongen.

Trendbreuk
Ook in het ziekenhuis in Maastricht ligt op dit moment één patiënt met corona. Ondanks dat het slechts om een handvol patiënten gaat, noemt Jongen de opnames een trendbreuk. "Het is een indicatie. Als we dat 20 dagen achter elkaar hebben, dan liggen we weer behoorlijk vol", zegt Jongen.

De afgelopen zeven dagen kwamen er in Limburg 79 nieuwe besmettingen bij. Limburg blijf daarmee een van de provincies waar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners het laagst is.

Niet somber
Artsen Diederik Gommers en Ernst Kuipers zeiden woensdag dat het realistisch is dat de tweede golf aan besmettingen in september komt. "Ik ben niet somber", zegt Jongen daarover. "In ons hart wil niemand een tweede golf, maar als die eraan komt, dan zijn onze medewerkers er klaar voor."

Volgens de bestuursvoorzitter van de Heerlense en Sittardse ziekenhuizen is men beter voorbereid op een tweede golf dan op de eerste. "Die eerste golf heeft ons totaal overvallen", zei hij donderdagmiddag in L1 Vandaag op L1 Radio. "Nu zijn we beter voorbereid en weten we bijvoorbeeld dat patiënten een overreactie kunnen hebben van hun eigen immuunsysteem. De kennis zorgt er bijvoorbeeld voor dat de stervingskansen van die patiënten fors afnemen."

Medewerkers
Toch denkt Jongen dat er opnieuw een tekort aan IC-medewekers zal zijn als er een tweede golf komt. "Dan zullen we toch weer andere verpleegkundigen van hun afdeling moeten halen en dat betekent dat de zorg daar weer stokt. Het opleiden van nieuwe IC-medewerkers duurt zo'n twee jaar en er is gewoon niet genoeg personeel op dit moment."

Hij roept mensen daarom ook op om zich aan de regels te houden. "Ik erger me kapot aan mensen die geen afstand bewaren. Zo moeilijk is het echt niet. Dit is een ziekte waar je aan dood kunt gaan. Ik snap niet dat mensen dat nog steeds niet realiseren."

Vakantie
De bestuursvoorzitter van Zuyderland merkt dat zijn personeel nog steeds bezig is met het verwerken van de eerste golf. "Vorige week ben ik een rondje door het huis gaan maken. Je ziet dat mensen nog wel naweeën hebben van deze tijd", zegt Jongen.

"Een medewerker vertelde dat dit het heftigste was dat hij in 30 jaar in het ziekenhuis heeft meegemaakt." Volgens Jongen zijn de medewerkers nu aan het uitrusten van de eerste golf en heeft iedereen vakantie kunnen opnemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen