Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst vrouwelijke wethouder in Echt-Susteren

Geplaatst opmaandag 23 april 2018 - 17:00

Echt-Susteren krijgt voor het eerst een vrouw als wethouder. Dat wordt Marian Bruijsten van de lokale partij Democraten Echt-Susteren (DES).

Ook gaan PvdA en GroenLinks deel uitmaken van de nieuwe coalitie.

Nieuwe coalitie
Formateur Peter Pustjens (CDA) heeft dat bekendgemaakt bij de presentatie van het definitieve coalitieakkoord. Eerder werd al duidelijk dat CDA, DES en Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES) een nieuwe coalitie gingen vormen. Daar hebben zich de eenmansfracties van PvdA en GroenLinks nu bij aangesloten.

Armoedebeleid
Beide partijen zeggen genoeg van hun punten direct terug te vinden in het coalitieakkoord. Zo wijst raadslid en fractievoorzitter Stef van Ool van de PvdA op het armoedebeleid en de specifieke aandacht voor ouderen, kinderen en veteranen.

Lees ook: Onbegrip over coalitie Echt-Susteren zonder grootste partij

Belangrijke winst
Voorman Thijs Wetemans van GroenLinks noemt ook de bestrijding van armoede en schuldhulpverlening als 'resultaat'. Maar ook de afspraak om niet mee te werken aan megastallen en om het afvalbeleid op de schop te nemen, vindt hij voor zijn partij belangrijke winst.

Vijfde periode
Echt-Susteren krijgt net als de afgelopen vier jaar vijf wethouders, samen goed voor 4,3 fte. Voor het CDA worden Peter Pustjens en Geert Frische opnieuw wethouder. Pustjens begint daarmee aan zijn vijfde periode.

Bestuurlijke comeback
PNES krijgt twee wethouders, eentje meer dan in de vorige periode. Peter Ruyten blijft wethouder. Nieuw is Hub Meuwissen. Hij stond als lijstduwer op de kandidatenlijst van PNES. Voor Meuwissen is sprake van een bestuurlijke comeback. Hij was tussen 1978 en 1982 de laatste wethouder van de toenmalige zelfstandige gemeente Nieuwstadt.

Meebesturen
Voor DES wordt Marian Bruijsten dus wethouder. Zij was de afgelopen periode fractievoorzitter. Het is voor het eerst in zestien jaar dat de partij gaat meebesturen. Tot nu toe zat ze steeds in de oppositie.

De nieuwe coalitie kan rekenen op 16 van de 23 raadszetels. Alleen de grootste partij - Lijst Samenwerking - zit nu in de oppositie. Woensdag worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd en het coalitieakkoord officieel vastgesteld.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen