Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst toegangshek bij klonetrekke Kerkrade

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2016 - 6:38

Voor het eerst is er toegangscontrole bij het klonetrekke op de Markt in Kerkrade.

Organisator TV Limburg laat vanwege de veiligheid geen glas, blik en grote obstakels toe. Het regent negatieve reacties.

'Jemuutlich'
"Er is geen enkel carnavalsevenement in Limburg waar je zo jemuutlich kunt staan en feesten als in Kerkrade", zegt Marcel Penders van TV Limburg. "Dat willen we zo houden. Maar we zijn ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Grote hoeveelheden glas en blik op het plein zijn gevaarlijk. Aan het eind van de dag lag er altijd een grote hoop glas. Dat is gevaarlijk in een massa van negenduizend mensen."

Kind onwel
Marcel Penders wijst op het kind dat twee jaar geleden onwel werd op de Markt, toen het voor de hulpdiensten lastig was om bij het kind te komen vanwege allerlei obstakels.

Reacties
De maatregel krijgt van Facebook- gebruikers weinig steun. Velen reageren in de trant van 'de doodsteek van het echte carnaval', 'dit gaat veel mensen kosten', 'tradities gaan stuk voor stuk kapot' en 'wanneer wordt de Markt weer van ons?'

Het klonetrekke is het laatste grote evenement in Limburg waar nog geen toegangscontrole was, stelt Penders. "Overal elders gebeurt het al. Je moet er een keer mee beginnen."

'Vriendelijke, coulante controle'
Daarom gelden aanstaande dinsdag nieuwe regels: van de vijf toegangen naar de Markt fungeren er drie als in- én uitgang, de andere twee zijn alleen uitgang. Bij de ingang vindt een controle plaats op glas, blik en obstakels als fietsen, kinderwagens (zonder kind) en grote tassen. Penders: "We gaan niet streng fouilleren, het is een vriendelijke, coulante controle. De hele schwung moet erin blijven."

Meer carnavalsnieuws? Kijk dan ook op Vastelaovend in Limburg en L11 Alaaf

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Stadscomité wil betere spreiding van publiek op Parade
Politiek Maastricht eist veilig carnaval
Nieuw overleg over carnavalswagens op snelweg
Trein-klaar-overs voor overstekende carnavalisten
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen