Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst toegangshek bij klonetrekke Kerkrade

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2016 - 6:38

Voor het eerst is er toegangscontrole bij het klonetrekke op de Markt in Kerkrade.

Organisator TV Limburg laat vanwege de veiligheid geen glas, blik en grote obstakels toe. Het regent negatieve reacties.

'Jemuutlich'
"Er is geen enkel carnavalsevenement in Limburg waar je zo jemuutlich kunt staan en feesten als in Kerkrade", zegt Marcel Penders van TV Limburg. "Dat willen we zo houden. Maar we zijn ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Grote hoeveelheden glas en blik op het plein zijn gevaarlijk. Aan het eind van de dag lag er altijd een grote hoop glas. Dat is gevaarlijk in een massa van negenduizend mensen."

Kind onwel
Marcel Penders wijst op het kind dat twee jaar geleden onwel werd op de Markt, toen het voor de hulpdiensten lastig was om bij het kind te komen vanwege allerlei obstakels.

Reacties
De maatregel krijgt van Facebook- gebruikers weinig steun. Velen reageren in de trant van 'de doodsteek van het echte carnaval', 'dit gaat veel mensen kosten', 'tradities gaan stuk voor stuk kapot' en 'wanneer wordt de Markt weer van ons?'

Het klonetrekke is het laatste grote evenement in Limburg waar nog geen toegangscontrole was, stelt Penders. "Overal elders gebeurt het al. Je moet er een keer mee beginnen."

'Vriendelijke, coulante controle'
Daarom gelden aanstaande dinsdag nieuwe regels: van de vijf toegangen naar de Markt fungeren er drie als in- én uitgang, de andere twee zijn alleen uitgang. Bij de ingang vindt een controle plaats op glas, blik en obstakels als fietsen, kinderwagens (zonder kind) en grote tassen. Penders: "We gaan niet streng fouilleren, het is een vriendelijke, coulante controle. De hele schwung moet erin blijven."

Meer carnavalsnieuws? Kijk dan ook op Vastelaovend in Limburg en L11 Alaaf

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Stadscomité wil betere spreiding van publiek op Parade
Politiek Maastricht eist veilig carnaval
Nieuw overleg over carnavalswagens op snelweg
Trein-klaar-overs voor overstekende carnavalisten
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen