Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst Limburgse commandant kazerne Vredepeel

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 14:04

Met een militaire ceremonie is kolonel Jos Kuijpers donderdagmiddag aangesteld tot commandant van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) in Vredepeel.

De 49-jarige Kuijpers uit Susteren is daarmee de eerste Limburgse commandant van de basis.

Flugabwehrraketengruppe
Hij krijgt het bevel over zo'n duizend militairen. Op de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel huizen drie krijgsmachtonderdelen. Behalve Nederlandse militairen van de Landmacht, Luchtmacht en Marine voert de 49-jarige kolonel uit Susteren ook het bevel over honderden Duitsers van de Flugabwehrraketengruppe 61 die deels op de basis in Vredepeel werken en deels gestationeerd zijn op hun kazerne in het Noord-Duitse Todendorf. "Dat betekent regelmatig pendelen en een flink stuk rijden tussen Nederland en Duitsland."

Vliegbasis
Defensie ontwikkelt plannen om de basis in Vredepeel de komende jaren weer te gaan gebruiken als vliegbasis voor onder andere de F-35. Dit tot groot ongenoegen van heel wat omwonenden. Kuijpers kan daar weinig over kwijt. "Mocht het zover komen dan vallen de gevechtsvliegtuigen die hier landen en starten niet onder mijn commando. Als de internationale dreiging groeit is het begrijpelijk dat defensie mogelijkheden verkent om ons daar militair op voor te bereiden."

Potentiële oorlog
"Als je grondgebonden luchtverdediging moet inzetten dan zit je al hoog in een conflict. Je kunt dan al spreken van een potentiële oorlog. De raketten vliegen je dan al, bij wijze van spreken, om de oren. Wat moet dat moet maar ik hoop dat het nooit zover komt en dat ik dat bevel moet geven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen