Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor het eerst Limburgse commandant kazerne Vredepeel

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 14:04

Met een militaire ceremonie is kolonel Jos Kuijpers donderdagmiddag aangesteld tot commandant van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) in Vredepeel.

De 49-jarige Kuijpers uit Susteren is daarmee de eerste Limburgse commandant van de basis.

Flugabwehrraketengruppe
Hij krijgt het bevel over zo'n duizend militairen. Op de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel huizen drie krijgsmachtonderdelen. Behalve Nederlandse militairen van de Landmacht, Luchtmacht en Marine voert de 49-jarige kolonel uit Susteren ook het bevel over honderden Duitsers van de Flugabwehrraketengruppe 61 die deels op de basis in Vredepeel werken en deels gestationeerd zijn op hun kazerne in het Noord-Duitse Todendorf. "Dat betekent regelmatig pendelen en een flink stuk rijden tussen Nederland en Duitsland."

Vliegbasis
Defensie ontwikkelt plannen om de basis in Vredepeel de komende jaren weer te gaan gebruiken als vliegbasis voor onder andere de F-35. Dit tot groot ongenoegen van heel wat omwonenden. Kuijpers kan daar weinig over kwijt. "Mocht het zover komen dan vallen de gevechtsvliegtuigen die hier landen en starten niet onder mijn commando. Als de internationale dreiging groeit is het begrijpelijk dat defensie mogelijkheden verkent om ons daar militair op voor te bereiden."

Potentiële oorlog
"Als je grondgebonden luchtverdediging moet inzetten dan zit je al hoog in een conflict. Je kunt dan al spreken van een potentiële oorlog. De raketten vliegen je dan al, bij wijze van spreken, om de oren. Wat moet dat moet maar ik hoop dat het nooit zover komt en dat ik dat bevel moet geven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen