Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor de zomer besluit over verkeersknelpunten Nederweert

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 15:34

Voor de zomer komt er duidelijkheid over de plannen rondom de provinciale wegen N266 en N275 in Nederweert.

Dat zegt gedeputeerde Hubert Mackus vrijdag in het Limburgs Parlement. Hij benadrukt daarbij dat het provinciale parlement het laatste woord heeft over het plan van aanpak.

Voorstel
Mackus verwacht in mei met een concreet voorstel te komen, na overleg met de gemeente Nederweert. En daar is dan ook genoeg geld voor, zo zei hij. Al wilde de gedeputeerde zich niet vastleggen op een concreet bedrag.

Schrappen
Aanvankelijk wilde het provinciebestuur voor 3,9 miljoen schrappen in het verkeersplan voor Nederweert. Daarbij ging het om het niet doorgaan van een rotonde, een fietstunnel, verkeerslichten en een fiets- en voetgangersbrug over de Zuid-Willemsvaart. De versobering maakte deel uit van een bezuiniging van 50 miljoen tot 2033 op Limburgse mobiliteits-projecten.

Onaanvaardbaar
Maar de politiek in Nederweert vond dat onaanvaardbaar en ook de provinciale politiek had er grote problemen mee. Mede omdat het knelpuntenplan in plaats kwam van een veel duurdere randweg. Het provinciebestuur sprak vervolgens met de gemeente af met een apart voorstel te komen.

Lees ook: Bezuinigingen provinciale wegen grotendeels teruggedraaid

Amendement
Tegelijk werd het Limburgs Parlement door de Nederweerter politiek benaderd om nú al uit te spreken dat de bezuiniging helemaal van tafel moet. Het leidde tot een amendement van D66. Maar die partij trok dat uiteindelijk in nadat gedeputeerde Mackus had toegezegd dat het Limburgs Parlement in alle gevallen een definitief besluit neemt.

Onderdelen
Mackus wees erop dat het oorspronkelijke verkeersplan zo'n tien onderdelen bevat. Drie blijven er zeker overeind, goed voor 4,1 miljoen euro. Hoeveel van de geschrapte onderdelen toch gaan worden uitgevoerd, kon hij niet zeggen omdat daarover onderhandeld gaat worden met de gemeente Nederweert.

Bezuinigingspakket
In het Limburgs Parlement maakte hij wel duidelijk dat een financiële bijdrage van de gemeente zelf meer mogelijk maakt. Maar uiteindelijk beslist dus het Limburgs Parlement. Dat ging verder akkoord met het bezuinigingspakket.

Overeenstemming
Zeker omdat omstreden voorstellen over het versoberen van de opknapbeurt van een aantal provinciale wegen zijn aangepast en daarover overeenstemming is bereikt met de betrokken gemeenten. Daarbij gaat het om Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Venray.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen