Overslaan en naar de inhoud gaan

Vondst wietkwekerij verrassing voor verhuurders

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 20:45

"Je schrikt echt, je denkt dat kán niet. We dachten die mensen te kennen. Ze waren ontzettend aardig. We hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren."

Mirjam Grond wist nog goed wat ze dacht toen het telefoontje van de politie kwam dat er een wietkwekerij in hun pand was gevonden.

Op slot
Vrijdag ging het pand samen met een ander pand in de gemeente Beek voor drie maanden op slot. De panden werden gebruikt door een Albanese drugsbende. Afgelopen mei viel de politie tientallen panden in de omgeving van Sittard en Geleen binnen. In totaal werden er zestien mensen aangehouden. Een van die panden was van Mirjam en haar man Janic.

Lees ook: 'Albanese' drugspanden in Beek op slot

Perfect
Zo'n anderhalf jaar eerder boden ze het pand te huur aan. Een Grieks stel reageerde en het klikte meteen. "Ze waren heel open en toegankelijk en betaalden de huur perfect." Alles lijkt perfect te lopen. Het eerste jaar is er niets aan de hand en de keren dat Mirjam en Janic de huurders bezoeken valt er niets op. Ook op de bovenverdieping is er geen sprake van een wietkwekerij. "Ze lieten ons zien dat ze de muren hadden geschilderd, alles leek in orde".

Verdacht
In mei krijgen ze telefoon van de politie. Mededeling: 'Er staan 624 wietplanten in uw pand.' Mirjam en Janic schrikken zich rot. In eerste instantie worden ze gezien als verdachte, maar al snel weten ze de politie ervan te overtuigen dat ze nergens bij betrokken zijn.

Puinhoop
Het pand krijgen ze een dag later terug. Ze treffen een grote puinhoop aan. "Het hele huis was verbouwd, boven waren de drie kamers bedekt met vijverfolie, overal stonden potten met aarde en in het dak was een gat gemaakt voor de ventilatie." Ze zijn slachtoffer geworden van de Albanese drugsbende. Alle papieren blijken te zijn vervals. De politie erkent dat ze niet van echt te onderscheiden zijn.

Nieuwe huurders
Uiteindelijk weten Mirjam en Janic de boel op te ruimen. Ze vinden een nieuwe huurder en ze zetten er een punt achter. Maar dan horen ze dat het pand toch drie maanden op slot moet. Precies op tijd, want de nieuwe huurder was nog niet ingetrokken.

Lik op stuk
In een reactie laat de gemeente weten dat vanwege de ernstige inbreuk op de openbare orde het pand toch echt dicht moet. Niet waarschuwen, maar meteen sluiten, is het beleid.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen