Overslaan en naar de inhoud gaan

Volta Limburg Classic: van onderonsje tot koers van niveau

Geplaatst opdonderdag 23 februari 2017 - 6:00

Op 1 april wordt de Volta Limburg Classic voor de 44e keer verreden. De koers is uitgegroeid van een Nederlands onderonsje tot een koers van internationaal niveau.

Donderdag worden de deelnemende ploegen bekendgemaakt. Een overzicht:

Hel van het Mergelland
Wie de erelijst naloopt van de Volta Limburg Classic, voorheen bekend als de Hel van het
Mergelland, ziet de kentering die zich voltrok rond de eeuwwisseling. Vanaf de start in de jaren '70 waren er enkel Nederlandse en Belgische victories. Meest in het oog springende winnaars zijn Raymond Meijs uit Valkenburg (viervoudig winnaar) en Max van Heeswijk uit Baexem.

Internationale winnaars
Na de eeuwwisseling is de koers opgewaardeerd en dat leverde gelijk internationale winnaars op. Zo won de Australiër
Corey Sweet in 2002. Sinds 2005 heeft de koers de status van een 1.1 event van de UCI Europe Tour. Daardoor namen meer toonaangevende talenten deel aan de Volta Limburg Classic. Meest in het oog springende deelnemer is de Duitse tijdritspecialist Tony Martin, die wint in 2008.

  • 2009: De 36e Hel van het Mergelland wordt gewonnen door de Italiaan Mauro Finetto, die vlak voor zijn teamgenoot Frederico Canuti over de streep in Eijsden komt. Aan deze editie namen onder andere ook Koos Moerenhout, Simon Geschke en Borut Bozic deel.
  • 2010: De Fransman Yann Huguet wint, voor Jos van Emden. Opvallende namen uit deze editie zijn de dan nog jonge Tejay van Garderen en de laatste meesterknecht Richie Porte.
  • 2011: Deze editie wordt weer eens gewonnen door een Nederlander: Pim Ligthart finisht in een grote kopgroep voor Frederico Canuti en Samuel Dumoulin. Simon Geschke wordt vierde en ook een piepjonge Rafal Majka behoort tot de eerste groep, vlak voor Rob Ruijgh.
  • 2012: De race valt ten prooi aan Pavel Brutt van Katoesja. Opnieuw heeft Simon Geschke het nakijken. De uittredend kampioen Pim Ligthart finisht op 8 seconden van de winnaar. Andere bekende renners aan de start zijn Thomas de Gendt, Tom Jelte Slagter, Rob Ruijgh en Michael Matthews.
  • 2013: Dit jaar gaat de winst naar de Duitser Rudiger Selig. De Italiaanse klassiekerrenner Davide Rebellin en de Nederlanders Pim Ligthart, Bram Tankink, Steven Kruiswijk en Rob Ruijgh zijn ook van de partij (video).
  • 2014: De 41e editie wordt opnieuw gewonnen door een Nederlander. Moreno Hofland van Belkin wint de sprint voor Sonny Colbrelli en Mauro Finetto. Kenny van Hummel wordt 8e; Bob Schoonbroodt 40e. Ook Davide Rebellin is er dit jaar weer bij (video).
  • 2016: Deze editie kan bogen op de deelname van niemand minder dan Philippe Gilbert. De Belgische toprenner eindigt op een derde plaats. De winst gaat naar onze landgenoot Floris Gerts. Cunego en Rebellin zijn opnieuw van de partij, maar spelen geen rol van betekenis, evenals Rob Ruijgh (video).
  • 2017: Inmiddels is de organisatie bijna klaar met de voorbereidingen van de komende editie, die op 1 april zal worden gehouden. Vlak daarna start de Ronde van Vlaanderen en dus is lange tijd onduidelijk welke toprenners kiezen voor het Limburgse Heuvelland (video).

Tevens is duidelijk dat er dit jaar ook een vrouwen-editie komt, zo maakte organisator Roy Packbier eerder bekend bij L1 (video).

Lees hier al het nieuws over de Volta Limburg Classic.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

BMC aan start in Volta Limburg Classic, Gilbert twijfelgeval
Ten Dam, Hofland en Teunissen in Volta Limburg Classic
Geen Hofland, Ten Dam en Teunissen in Volta Limburg Classic
Rob Ruijgh ontbreekt in Volta Limburg Classic
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen