Overslaan en naar de inhoud gaan

Volle terrassen in Valkenburg op protestdag tegen lockdown

Geplaatst opvrijdag 14 januari 2022 - 10:30

De Valkenburgse binnenstad is vrijdag drukbezocht. Winkels en horeca waren open, wat voor volle terrassen zorgde. De dag verliep gemoedelijk en de coronaregels werden netjes nageleefd.

Zo ervoer burgemeester Daan Prevoo dat ook, voor wie deze vrijdag niet meer stuk kan. "Ik heb de afgelopen twee jaar nog nooit zo'n vrolijke demonstratie gezien", zei hij vrijdagmiddag tijdens een rondgang langs de uitpuilende terrasjes in het zonovergoten Valkenburgse uitgaanscentrum.

Rustig op gang
De protestdag kwam rustig op gang. Horecaondernemers konden zo alles in gereedheid brengen voor hun eerste gasten sinds 19 december. Niet-essentiële winkels die hun deuren openden kregen meer mensen over de vloer in de ochtend, al liep het ook hier niet storm. Net als in de horeca hielden winkeliers hun klanten wel aan de eerdere coronaregels: Een mondkapje en anderhalve meter.

Video: L1

Gemoedelijk
De terrassen stroomden in het begin van de middag vol en bleven dat ook tot een uur of vier, toen de protestdag ten einde kwam. Een L1-verslaggever vertelt dat de sfeer gemoedelijk was en dat gasten zich netjes aan de regels hielden.

Lees ook: Horeca en winkels Valkenburg om 10:00 uur open

Affiches
Op de ramen hingen affiches met de uitnodigende tekst 'Valkenburg aan de Geul aon de Geng.' Dat de regering met versoepelingen voor winkeliers komt, vinden de horeca-ondernemers moeilijk te verkroppen.

Valkenburg 14 jan 2022
Foto: Jean-Pierre Geusens

Niet fair
"Het is niet fair dat het kabinet de horeca dicht wil laten", zegt eigenaresse Sophie Frederiks van El Fuego en het tegenovergelegen Brazza aan de Grotestraat. "Wij willen laten zien dat het veilig kan. Al beginnen ze met het toestaan van terrassen", gaat ze verder. "Dat is in ieder geval iets." El Fuego was door de overstromingen in juli totaal verwoest. "Alles was kapot." De zaak is net helemaal opnieuw opgebouwd en ingericht, vertelt Frederiks. "Maar het duurt te lang. Het is tandjes bijten."

Statement
De eigenaar van 't Hoekje begon al om 9:00 uur met het buiten zetten van stoelen en de opbouw van het terras. Hij weet niet of er veel gasten komen. "Maar het gaat om het statement", zegt hij. Ook eigenaar Maurice Dieren van kledingzaak Gaaf vindt de omzet vrijdag niet zo belangrijk. "Januari en februari zijn sowieso altijd rustige maanden", zegt hij. "Het gaat om de achterliggende gedachte. Ik vind wel dat ook de horeca open moet.

Niet alle horecazaken in Valkenburg deden overigens mee aan de opening. Een enkeling liet geen gasten binnen, maar hield het op een take away.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen