Overslaan en naar de inhoud gaan

Volkstuintjes Maastricht doelwit van dieven en vandalen

Geplaatst opdinsdag 8 juni 2021 - 21:11

De Maastrichtse volkstuintjes in de wijk Malberg zijn al maanden het doelwit van dieven en vandalen. Hobbytuinders hebben er slapeloze nachten van.

Wie tuiniert in tuincomplex de Vroonhof gaat iedere dag met onzekere tred naar zijn groenten en bloemen kijken.

"Ik loop elke ochtend met een soort van spanning naar mijn tuintje. Wat hebben ze nu weer gestolen of vernield", bekent hobbytuinder Roland Lambrichs.

Video: RTV Maastricht

Kruiwagen
De laatste maanden is het volkstuintjescomplex het toneel van vernielingen en diefstal. "Ze stelen alles wat los en vastzit. Tuinstoelen, snoeischaren, kruiwagens, werkelijk alles", zegt Lambrichs. "En alles wordt dag in dag uit vernield. Watertonnen worden lek gestoken, zeilen kapotgesneden en benzine in een vijver gegooid."

Hut
Afgelopen weekend zijn de hobbytuinders zelf op onderzoek uitgegaan. Ze vonden een paar honderd meter verderop in een afgelegen bosje diverse gestolen voorwerpen terug. "Ze hebben hier een soort van hut gebouwd met het gestolen materiaal", zegt Lambrichs. Met verdriet in zijn ogen kijkt hij naar zijn kapotgetrapte tuinstoelen die zich ook tussen de gestolen overblijfselen in de hut bevinden. "Het maakt je radeloos", verzucht Lambrichs.

Volkstuintjes Malberg 2 08 jun 2021
Foto: Sjors Abeling

Angst
Veel hobbytuinders willen niet met naam en toenaam genoemd worden. Ze vrezen represailles. "Ze nemen het plezier van je af", merkt een vrouw op. Ze is bezig om de schade op te nemen. "Je komt hier voor je ontspanning, maar momenteel kom ik alleen maar met spanning naar mijn tuintje."

Jeugd
"We vermoeden dat we te maken hebben met hangjeugd tussen 12 en 16 jaar oud", zegt Lambrichs. "We hebben daar geen keiharde bewijzen voor, maar gezien het beeld denken we wel dat het om jongeren gaat."

Financieel aansprakelijk
Het bestuur van de volkstuinvereniging heeft inmiddels zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. "Alleen al afgelopen weken ging het om een schade van 1500 euro", vertelt voorzitter Armand Vliegen. "Als je kijkt naar de afgelopen maanden, dan zit je rond de 10.000 euro". Vliegen laat weten dat het de daders financieel aansprakelijk stelt. En als het minderjarigen betreft, dan zullen de ouders opdraaien voor de schade.

De politie laat in een reactie weten de afgelopen maanden behoorlijk wat aangiftes te hebben ontvangen en houdt de zaak in de gaten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen