Overslaan en naar de inhoud gaan

Volières GaiaZoo ingestort door sneeuw: vogels ontsnapt

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 13:50

Verschillende volières in dierentuin GaiaZoo in Kerkrade zijn door de sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag flink beschadigd geraakt. Daarbij zijn ook vogels ontsnapt.

De dierentuin is onaangenaam verrast. "Hoewel de degelijke constructies al jarenlang extreme weersomstandigheden hebben doorstaan, bleek de hevige sneeuwval in combinatie met de vroeg intredende dooi tot extreme belasting te hebben geleid", vertelt directeur Rob Huppertz.

Video: L1

Drie volières onbruikbaar
De grote Taiga-volière met onder meer de vale gieren en de oehoe-volière zijn onherstelbaar beschadigd geraakt en zullen de komende maanden herbouwd moeten worden. "Zo'n volière kost wel een paar ton om te bouwen", vertelt directeur Huppertz. Vanwege de coronacrisis is het park al enige tijd gesloten en zijn er weinig inkomsten. "Gelukkig begrijpt de verzekeringsmaatschappij dit goed". De volière van de flamingo's heeft ook aanzienlijke schade, maar het park verwacht die sneller te kunnen herstellen, zodat die grote groep vogels weer naar buiten kan.

Drie vermiste vogels
Bij het instorten van delen van de volières zijn vogels ontsnapt. Medewerkers zijn sinds de vroege zondagochtend druk bezig geweest met het vangen van de vogels. Op drie vogels na zijn alle beestjes weer veilig terug in hun binnenverblijven. "Deze zijn ruim gebouwd, waardoor ze daar in principe ook goed kunnen verblijven", vertelt Huppertz. Twee duiven en een tureluur zijn nog steeds vermist.

Inheemse soorten
De vermiste vogels zijn inheemse soorten. Dat houdt in dat deze goed kunnen overleven in het plaatselijke klimaat in Limburg. "Daarnaast leert de ervaring dat de dieren heel vaak toch ook terug willen naar plek waar ze vandaan komen. Dus we houden dat ook goed in de gaten", aldus Hupperetz.

Sneeuwschade GaiaZoo (24 jan 2021)
Foto: GaiaZoo
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen