Overslaan en naar de inhoud gaan

Volières GaiaZoo ingestort door sneeuw: vogels ontsnapt

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 13:50

Verschillende volières in dierentuin GaiaZoo in Kerkrade zijn door de sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag flink beschadigd geraakt. Daarbij zijn ook vogels ontsnapt.

De dierentuin is onaangenaam verrast. "Hoewel de degelijke constructies al jarenlang extreme weersomstandigheden hebben doorstaan, bleek de hevige sneeuwval in combinatie met de vroeg intredende dooi tot extreme belasting te hebben geleid", vertelt directeur Rob Huppertz.

Video: L1

Drie volières onbruikbaar
De grote Taiga-volière met onder meer de vale gieren en de oehoe-volière zijn onherstelbaar beschadigd geraakt en zullen de komende maanden herbouwd moeten worden. "Zo'n volière kost wel een paar ton om te bouwen", vertelt directeur Huppertz. Vanwege de coronacrisis is het park al enige tijd gesloten en zijn er weinig inkomsten. "Gelukkig begrijpt de verzekeringsmaatschappij dit goed". De volière van de flamingo's heeft ook aanzienlijke schade, maar het park verwacht die sneller te kunnen herstellen, zodat die grote groep vogels weer naar buiten kan.

Drie vermiste vogels
Bij het instorten van delen van de volières zijn vogels ontsnapt. Medewerkers zijn sinds de vroege zondagochtend druk bezig geweest met het vangen van de vogels. Op drie vogels na zijn alle beestjes weer veilig terug in hun binnenverblijven. "Deze zijn ruim gebouwd, waardoor ze daar in principe ook goed kunnen verblijven", vertelt Huppertz. Twee duiven en een tureluur zijn nog steeds vermist.

Inheemse soorten
De vermiste vogels zijn inheemse soorten. Dat houdt in dat deze goed kunnen overleven in het plaatselijke klimaat in Limburg. "Daarnaast leert de ervaring dat de dieren heel vaak toch ook terug willen naar plek waar ze vandaan komen. Dus we houden dat ook goed in de gaten", aldus Hupperetz.

Sneeuwschade GaiaZoo (24 jan 2021)
Foto: GaiaZoo
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen