Overslaan en naar de inhoud gaan

Volières GaiaZoo ingestort door sneeuw: vogels ontsnapt

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 13:50

Verschillende volières in dierentuin GaiaZoo in Kerkrade zijn door de sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag flink beschadigd geraakt. Daarbij zijn ook vogels ontsnapt.

De dierentuin is onaangenaam verrast. "Hoewel de degelijke constructies al jarenlang extreme weersomstandigheden hebben doorstaan, bleek de hevige sneeuwval in combinatie met de vroeg intredende dooi tot extreme belasting te hebben geleid", vertelt directeur Rob Huppertz.

Video: L1

Drie volières onbruikbaar
De grote Taiga-volière met onder meer de vale gieren en de oehoe-volière zijn onherstelbaar beschadigd geraakt en zullen de komende maanden herbouwd moeten worden. "Zo'n volière kost wel een paar ton om te bouwen", vertelt directeur Huppertz. Vanwege de coronacrisis is het park al enige tijd gesloten en zijn er weinig inkomsten. "Gelukkig begrijpt de verzekeringsmaatschappij dit goed". De volière van de flamingo's heeft ook aanzienlijke schade, maar het park verwacht die sneller te kunnen herstellen, zodat die grote groep vogels weer naar buiten kan.

Drie vermiste vogels
Bij het instorten van delen van de volières zijn vogels ontsnapt. Medewerkers zijn sinds de vroege zondagochtend druk bezig geweest met het vangen van de vogels. Op drie vogels na zijn alle beestjes weer veilig terug in hun binnenverblijven. "Deze zijn ruim gebouwd, waardoor ze daar in principe ook goed kunnen verblijven", vertelt Huppertz. Twee duiven en een tureluur zijn nog steeds vermist.

Inheemse soorten
De vermiste vogels zijn inheemse soorten. Dat houdt in dat deze goed kunnen overleven in het plaatselijke klimaat in Limburg. "Daarnaast leert de ervaring dat de dieren heel vaak toch ook terug willen naar plek waar ze vandaan komen. Dus we houden dat ook goed in de gaten", aldus Hupperetz.

Sneeuwschade GaiaZoo (24 jan 2021)
Foto: GaiaZoo
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen