Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgend jaar onbeperkt internetten over de grens

Geplaatst opwoensdag 21 september 2016 - 15:48

Europeanen mogen vanaf 15 juni 2017 in principe onbeperkt zonder extra kosten mobiel bellen en internetten in andere EU-landen.

Limburgers die even over de grens boodschappen doen en even hun telefoon raadplegen, hoeven dus nu helemaal niet meer bang te zijn opgezadeld te raken met extra kosten.

Grenswerkers en studenten
Vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie maakte woensdag bekend dat de roamingkosten worden afgeschaft. Mensen die langer dan drie maanden in een ander EU-land willen 'roamen' moeten een "stabiele" band hebben met dat land. Het gaat dan bijvoorbeeld om buitenlandse studenten, grenswerkers of expats die geregeld naar hun thuisland gaan. Naast vakantiegangers worden deze groepen dus ook niet op extra kosten gejaagd.

Misbruik
"We moeten wel duidelijke garanties inbouwen om misbruik van dit systeem te vermijden", zei Ansip. Hij wil niet dat mensen simkaarten in relatief goedkope EU-landen aanschaffen en systematisch in eigen land gebruiken. "Ieren mogen niet tegen Letse prijzen telefoneren", gaf EU-commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) als voorbeeld.

Kosten
Bij mensen die hun telefoon in eigen land nauwelijks gebruiken, maar wel langdurig in andere EU-landen, mag maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte in rekening worden gebracht. Telecomproviders moeten hen daar wel voor waarschuwen.

De eerder voorgestelde beperking van negentig dagen is helemaal van de baan. Wel krijgen telecombedrijven de mogelijkheid maatregelen te treffen als ze 'misbruik' signaleren.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Telefoonboek ploft voor het laatst op de deurmat
Duitse schutters
Europees geld voor schuttersfeest en andere projecten
'Schaf roamingkosten af binnen de Benelux'
'Nu kun je op vakantie de weg opzoeken'
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen