Overslaan en naar de inhoud gaan

Vogelgriep in Weert: 79.000 dieren worden geruimd

Geplaatst opvrijdag 21 mei 2021 - 21:53

Bij een kalkoenenbedrijf in Weert is de vogelgriep (H5) vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het waarschijnlijk om de hoogpathogene variant die tot ernstige ziekte of zelfs overlijden van de dieren kan leiden.

Zowel het besmette bedrijf als een leghennenbedrijf dat vlakbij ligt wordt geruimd. Op het kalkoenenbedrijf gaat het om zo'n 13.000 dieren en op het leghennenbedrijf om 66.000 dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt de ruimingen voor rekening.

Bemonstering
Het leghennenbedrijf ligt binnen een straal van één kilometer van het kalkoenenbedrijf. Daarom wordt het ook geruimd. Op grotere afstand, een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf, liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Daar worden monsters genomen bij de dieren om te kunnen vaststellen of de vogelgriep daar ook is uitgebroken en de dieren eveneens geruimd moeten worden.

Lees ook: Ophokplicht voor pluimveehouders wegens vogelgriep

Vervoersverbod
Binnen een straal van 10 kilometer rond het besmette kalkoenenbedrijf liggen nog eens 128 andere pluimveebedrijven. In dat gebied - dat ook Belgisch grondgebied beslaat - is per direct een vervoersverbod voor de pluimveebedrijven afgekondigd. Dat houdt in dat er geen dieren, eieren, vogelmest, strooisel of andere dieren danwel dierlijke producten mogen worden vervoerd die afkomstig zijn van de pluimveebedrijven.

Ophokregeling
Vanwege de vogelgriep is er nog altijd een landelijke ophokregeling voor commercieel gehouden pluimvee van kracht. Houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt bovendien een aangescherpte meldplicht. Als er dieren uitvallen, moeten ze dat eerder melden bij de NVWA.

Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbypluimveehouders moeten hun dieren afschermen om te voorkomen dat ze in contact komen met (uitwerpselen van) wilde watervogels. Ook geldt er een verbod op het tentoonstellen van watervogels en sierpluimvee.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen