Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vogelgriep: opening pluimveehouderij Castenray uitgesteld

Geplaatst opzaterdag 11 mei 2019 - 13:49

Pluimveehouders wordt gevraagd maatregelen te nemen om te voorkomen dat een vorm van vogelgriep uit België deze kant op komt. Vanwege de vaststelling van deze vorm van vogelgriep wordt de officiële opening van Lamberdina's Hoeve uitgesteld.

Dit is een nieuwe biologische pluimveehouderij in Castenray. Eind mei zou de opening zijn. Dit wordt nu waarschijnlijk in september. Pluimveekoepelorganisatie Avined dringt erop aan om de hygiënemaatregelen nauwkeurig na te leven.

Geen enkel risico
Karenanna Knopper van de Lamberdina’s Hoeve wil geen enkel risico nemen. "Onze biologische pluimveehouderij bedrijf is niet geheel afgesloten voor mensen van buiten, maar we willen in deze tijd ons bedrijf niet openstellen voor massaal bezoek."

Maatregelen
Het vervoer van dieren vanuit de getroffen regio in België naar Nederland vindt plaatst met dubbele reiniging en ontsmetting. Voor opfokdieren wordt naast klinische inspectie bij transporten vanuit de getroffen regio een PCR test genomen voorafgaand aan het vervoer. Met deze test kun je zeer kleine hoeveelheden DNA analyseren.

Laagpathogene vogelgriep
Op een toenemend aantal pluimveebedrijven in België is het niet
bestrijdingsplichtige laagpathogene vogelgriep van het type H3N1 vastgesteld. Inmiddels zijn er 33 bedrijven besmet. Omdat het een niet bestrijdingsplichtige vogelgriep betreft, worden er door de Belgische overheid geen maatregelen getroffen. Pluimveehouders nemen dus hun eigen verantwoordelijkheid bij de bestrijding van deze bedrijfsziekte.

Ruimen
De Belgische pluimveesector heeft aan hun minister gevraagd om de betrokken bedrijven te ruimen. Maar hier is nog geen beslissing over genomen. In Nederland zijn tot nu toe geen signalen bekend over problemen met H3N1.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen